Een opstalverzekering, ook wel een woonhuisverzekering, is officieel niet wettelijk verplicht. Toch kan het wel verstandig zijn om deze af te sluiten. Sterker nog: in de meeste situaties is het onmogelijk om deze verzekering niet af te sluiten. Maar waarom is de opstalverzekering zo belangrijk? Is opstalverzekeringen vergelijken voor jou ook een goede keuze? Wij geven je 3 redenen waarom je een opstalverzekering af moet sluiten.

Wat is een opstalverzekering precies?

Voordat we de redenen om een opstalverzekering af te sluiten bespreken is het natuurlijk eerst belangrijk om inzicht in deze verzekering te geven. Want wat valt er precies onder deze verzekering en waarom is deze zo belangrijk?

Met een opstalverzekering verzeker je alles wat aan je woning vast zit. Denk hierbij aan een schuur, dak of regenpijp. Alles wat in de stenen bevestigd is, valt onder de opstalverzekering. Bij schade door natuurgeweld of brand hoef je je dan ook niet direct zorgen te maken. De schade valt onder de verzekering.

Alle schade die aan je woning ontstaat, schade waar je zelf niets aan kunt doen, kun je declareren bij de verzekeringsmaatschappij. Dit geeft ademruimte als het noodlot toeslaat.

wat is een opstalverzekering

1.    Verplicht bij het afsluiten van een hypotheek

In de meeste gevallen zal een hypotheekverstrekker enkel met het contract akkoord gaan als je een opstalverzekering afsluit. Hiermee probeert de bank immers het risico te beperken dat jij plotseling niet meer in staat zal zijn om de hypotheek te betalen. Bijvoorbeeld omdat de gehele woning vernield is en al het geld in herstelwerkzaamheden wordt gestopt.

Woon je in een appartementencomplex? Dan ligt het misschien anders voor jou. In sommige gevallen is VVE verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. Dit is echter niet altijd het geval. Lees daarom het contract goed door, zodat je zeker weet waar je aan toe bent. Als de opstalverzekering niet geregeld is, doe je er goed aan om dit zelf alsnog te doen.

2.    Verstandige investering

Een opstalverzekering brengt over het algemeen relatief weinig kosten met zich mee. Zeker wanneer je bedenkt hoeveel geld je kwijt zal zijn als je je woning geheel op zou moeten knappen. Dan is het fijn om op de verzekeraar terug te kunnen vallen. Het afsluiten van een opstalverzekering wordt dan ook als een ‘verstandige investering’ beschouwd.

3.    Rustiger slapen

Hoewel je er eigenlijk niet bij stil wilt staan, kan er natuurlijk altijd een situatie ontstaan waarbij je woning gedeeltelijk of geheel beschadigd raakt. Dat geeft een onveilig gevoel. Om jezelf van de nodige stress af te helpen is het dan ook verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Al is dit maar voor je eigen gemoedstrust. Zo weet je zeker dat je woning, wanneer het écht nodig is, altijd hersteld kan worden. Hierdoor kom je nooit in de financiële problemen als er onverhoopt een noodsituatie ontstaat.

Let op: de verzekering dekt enkel de schade die niet door eigen schuld is berokkent. Wanneer je bijvoorbeeld wist dat een badkamer niet op de juiste manier was afgesteld en er vervolgens problemen ontstaan, zullen de kosten niet door de verzekeraar gedekt worden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.