Veilig werken in de bouw is ontzettend belangrijk. Als je een groot bouwproject start, ben je bij de wet verplicht om de omgeving van de bouwplaats te beveiligen. Dit om de veiligheid van zowel de werknemers als omstanders te waarborgen. Sommige veiligheidsmaatregelen zijn algemeen bekend, andere worden vaak vergeten. Als je werkzaam bent in de bouw, zal de meerwaarde van bouwhekken je vast niet zijn ontgaan. Of het nu om een klus op grotere schaal gaat of een klus bij iemands huis, het gevaar voor de omgeving blijft hetzelfde. Daarom zijn bouwhekken onmisbaar op elke bouwlocatie. Vraag je jezelf nog steeds af waarom? Wij geven je 3 goede redenen.

1. Bij de wet verplicht

Het is bij de wet verplicht om de bouwplaats voor onbevoegden af te schermen. Deze afscherming wordt meestal door middel van bouwhekken bewerkstelligd. De reden hiervoor is duidelijk. Op iedere bouwplaats wordt er met zware materialen en soms gevaarlijk gereedschap gewerkt. Als deze in handen komen van een onbevoegde kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Bovendien mag een bouwlocatie ook niet betreden worden zonder veiligheidsschoenen, veiligheidshelm of bril. Je wilt als projectleider niet op je geweten hebben dat een omstander gewond raakt door losliggend puin. Daarom is het belangrijk om de locatie zorgvuldig af te schermen.

2. Bouwhekken beschermen gereedschap en materialen

Het gebeurt gelukkig niet al te vaak, maar soms is er sprake van diefstal en vandalisme op bouwplaatsen. Hier moet je wel op berekend zijn. Het is natuurlijk niet nodig om al het gereedschap en materialen iedere dag op te bergen. Dit zal immers voor vertraging op de werkvloer zorgen. Maar als je alles open en bloot laat liggen, riskeer je wel de kans dat iemand hiermee aan de haal gaat. Bouwhekken kunnen dit dilemma voorkomen. Je kunt er tevens voor kiezen om de bouwhekken met een speciaal alarm te voorzien. Dit is echter niet noodzakelijk, omdat de hoogte van het bouwhek en de moeilijkheidsgraad van het slot vaak al onbevoegden afschrikt. Zo bescherm je het gereedschap en dematerialen, waardoor je de bouwlocatie met een gerust hart kunt afsluiten.

3. Een bouwhek is een eenmalige investering

Bouwhekken zijn ontzettend praktisch in gebruik, maar het kost uiteraard wel wat geld om deze aan te schaffen. Veel aannemers zijn bang dat de kosten te hoog worden en vinden huren daarom een betere optie. Wij raden dit echter af, zeker als je meerdere bouwprojecten per jaar doet. De kosten voor de bouwhekken haal je er binnen mum van tijd uit. Als je huurt, zal je continu voor extra kosten komen te staan. Nu doe je een eenmalige uitgave en daar heb je jarenlang plezier van. Dan is het zeker de moeite waard om toch tot aankoop over te gaan. Wanneer je vaak van bouwhekken gebruik maakt, is kopen zeker een uitstekende keuze.

Vind je de aanschafkosten toch te duur? Bespreek dan met een collega projectleider of het mogelijk is om de bouwhekken samen aan te schaffen. Dan delen jullie de kosten en kunnen jullie allebei de hekken gebruiken. Hierdoor kost het een stuk minder en zijn allebei de partijen voorzien van een kwalitatief bouwhek. Bekijk ook eens de website aic.nl waar je niet alleen losse bouwhekken kan bestellen, maar ook diverse andere bouwmaterialen.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.