Om je tuin in optimale conditie te houden is het belangrijk om gedurende het hele jaar kleine onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Wanneer je echter weinig tijd hebt kan dit er al snel bij in schieten. Hierdoor zal je eens zo mooie tuin al snel veranderen in een oerwoud van groen. En dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor de sfeer. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. In dit artikel geven we 4 gouden tips voor het aanleggen van een tuin die weinig onderhoud vraagt.

1.    Kies voor de juiste beplanting

Planten mogen natuurlijk niet ontbreken in de tuin. Deze brengen niet alleen sfeer, maar ook meer leven in de tuin. Maar wat als je eigenlijk geen zin of tijd hebt om deze planten van voldoende water of ander noodzakelijk onderhoud te voorzien? In dat geval is het kiezen voor de juiste beplanting van essentieel belang. Kies bijvoorbeeld voor kunstplanten voor buiten. Vandaag de dag zijn kunstplanten niet meer van het echt te onderscheiden en ze bieden jou de mogelijkheid om je tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken.

Kies voor de juiste beplanting

Wil je toch voor echte planten gaan? Kies dan voor zogenaamde ‘groenblijvers’. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan heesters of wintergroene bomen. Dankzij deze planten en bomen geniet je het hele jaar door van extra kleur in de tuin. Bovendien vallen ze nauwelijks tot niet uit, waardoor je ook geen extra werk hebt aan het opruimen van bladeren.

2.    Deel de tuin zorgvuldig in

Veel mensen denken dat een onderhoudsvriendelijke tuin makkelijk te realiseren is. Je gooit er bestrating in en plaatst een aantal onderhoudsvriendelijke planten en je bent klaar. Niets is echter minder waar. Ook tegels vragen het nodige onderhoud. Deze zullen bijvoorbeeld na verloop van tijd door groene aanslag geteisterd worden. Daarnaast kan ook onkruid bijna niet voorkomen worden. Daarom is het belangrijk dat de indeling en de elementen kloppen.

Vraag hierbij gerust om advies aan een hovenier. Deze kan samen met jou een overzichtelijke tuin creëren en de juiste elementen kiezen. Zo zorg je ervoor dat je tuin beter te onderhouden is en dat je van meer overzicht profiteert.

3.    Kies voor grind

Tegels vragen vaak om meer onderhoud dan verwacht. Daarom is het belangrijk om een goed alternatief te bedenken. In dit geval is grind je beste vriend. Hoewel het een flinke klus is om grind aan te leggen, zal je hier op de lange termijn zeker profijt van hebben. Wanneer het eenmaal ligt, zal dit nog om zeer weinig onderhoud vragen. Incidenteel het grind losharken is voldoende om te voorkomen dat er onkruid tussen zal groeien. Daarnaast geeft het je tuin ook nog eens een sfeervolle uitstraling. Daardoor is het de perfecte keuze voor iedere onderhoudsvriendelijke tuin.

4.    Bodembedekkers

Ook bodembedekkers mogen niet ontbreken in een onderhoudsvriendelijke tuin. Dit zijn lage planten die zeer breeduit groeien en daardoor de bodem van de tuin bedekken. Het voordeel van deze planten is dat ze onkruid geen kans geven. Dat bespaart jou een hoop extra werk. Er zijn heel veel verschillende bodembedekkers verkrijgbaar. Kies je voor een soort die goed tegen schaduw of vocht kan? Of ga je juist voor een soort dat goed groeit bij zonlicht?

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin laten aanleggen? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een vakman. Deze kan de tuin geheel naar wens samenstellen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.