Licht is belangrijker voor mensen dan velen denken. Een slechte balans aan licht leidt mogelijk tot slaapproblemen, concentratieverlies en depressies. Vaak komt dit door een tekort aan licht. De verlichting op plekken waar je vaak komt is hierbij het meest van belang, waaronder dus de thuisomgeving. Daarom staan in deze blog 5 tips waarmee jij de verlichting in huis verbetert.

1. Gebruik daglicht

Daglicht is een lichtbron die je iedere dag gratis cadeau krijgt. Benut dit dan ook goed, want dit is de meest energiezuinige en gezonde lichtbron. Om dit optimaal te gebruiken is het zaak om te zorgen dat het daglicht goed de woning voorziet van licht. Open daarom altijd de gordijnen als het kan. Uiteraard is het sluiten van de gordijnen wel een goed idee als je merkt dat het jouw woning teveel opwarmt. Je wilt immers niet dat het te warm wordt in huis.

2. Sfeerverlichting

Veel mensen willen graag sfeer creëren in huis. Om dit voor elkaar te krijgen is sfeerverlichting nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er in het huis wel een balans te vinden is als het gaat om lichtinval. Zorg ervoor dat niet één plek van het huis heel goed belicht is, terwijl het op een andere plek totaal niet goed belicht is. Sfeerverlichting gaat ook verder dan alleen de binnenkant van het huis. Ook bij een tuin is sfeerverlichting goed toe te passen. Sommige huizen hebben bijvoorbeeld een veranda in de tuin staan. Het gebruiken van veranda verlichting LED is een goede manier om hier extra verlichting toe te voegen. Hiermee ontstaat direct veel meer sfeer bij de veranda.

3. Functioneel licht

Naast sfeerverlichting is functioneel licht soms ook van enorm belang. Op sommige plekken in de woning moet er dan ook licht zijn om te zorgen dat alles goed zichtbaar wordt. Bijvoorbeeld verlichting in de keuken voor tijdens het koken. Op alle plekken in de woning waar jij licht nodig hebt, is functioneel licht nodig. Ga deze plekken af om te zorgen dat er overal licht aanwezig is waar jij dat nodig hebt en bedenk bij jezelf wat voor soort verlichting hier moet komen. Kies je voor warm en sfeervol of voor helder en koud?

4. Gebruik lichte kleuren

Donkere kleuren in de woning zorgen ervoor dat licht wordt geabsorbeerd. Dit wil je voorkomen omdat dit de lichtinval belemmerd. Lichte kleuren op de meubels en muren van de woning zorgen ervoor dat het licht beter de woning inkomt. Ook zijn er andere dingen om te doen om meer licht in huis te krijgen. Twee voorbeelden zijn dat de lichtinval belemmerd wordt door begroeiing uit de tuin of door de tegels voor het raam die geen licht weerkaatsen. Een ander voorbeeld is dat er dingen voor het raam staan die de lichtinval tegengaan. Dit soort voorbeelden zijn relatief simpel om aan te passen, waardoor er meer daglicht naar binnen kan schijnen.

5. Basisverlichting

Bij veel verlichting is het grootste probleem dat niet alles goed verlicht wordt. Om een hele ruimte van licht te voorzien is dan ook vaak veel meer licht nodig dan 1 lamp. Basisverlichting is een goede oplossing. Dit is verlichting dat zich op een gelijkwaardige manier verspreid in een ruimte. Dit zijn lampen die richting het plafond schijnen of meerdere licht naar alle verschillende hoeken in de ruimte uitstralen. Het voordeel hierbij is dat een ruimte goed en gelijkwaardig belicht wordt.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.