Er worden de laatste tijd steeds meer huizen aangeboden voor de verkoop en ook dit jaar is er weer een stijging te zien in het aantal huizen dat wordt verkocht zonder makelaar. Een makelaar inschakelen is namelijk helemaal geen vereiste voor het succesvol verkopen van je huis. Nu mensen veel meer tijd over hebben door het thuiswerken, kan het zeker de moeite waard zijn om het zelf te doen en de makelaarskosten te besparen. Hieronder geven wij advies over hoe je dit het beste kan aanpakken en de voordelen van deze aanpak.

Voordelen van je huis zelf verkopen

Je huis verkopen zonder makelaar kan flink wat geld besparen. Een traditionele makelaar rekent vaak een courtage, dit is meestal een percentage van de uiteindelijk verkoopprijs. Door het zelf te doen bespaar je al snel duizenden euro’s. Dit betekent dat mensen direct contact opnemen met jou, de verkopende partij, wanneer ze geïnteresseerd zijn en een afspraak willen maken om te bezichtigen. Ook wanneer een potentiële koper een bod wil uitbrengen op het huis en tijdens de onderhandelingen, ben jij de directe contactpersoon. Een voordeel hiervan is dat je meer controle kan uitoefenen over het gehele proces, omdat er een tussenpersoon minder is tussen koper en verkoper.

Een realistische prijsinschatting maken

Een van de belangrijkste aspecten bij het verkopen van een huis is natuurlijk het vaststellen van de prijs. Helemaal sinds je geen makelaar hebt om je hierin te adviseren, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en na te denken over de minimale prijs die je wilt ontvangen voor een verkoop. Probeer hierin altijd realistisch te blijven, want huizen die te hoog geprijsd zijn kunnen langer te koop staan en soms uiteindelijk minder opleveren, dan huizen die direct juist geprijsd zijn. De geschikte verkoopprijs kan je het beste vaststellen door te kijken naar soortgelijke huizen die recent verkocht zijn in de buurt en/of door een taxateur je huis te laten taxeren.

Een realistische prijsinschatting maken

Kwalitatieve foto’s (laten) maken

Het belangrijk om mooie en duidelijke foto’s van je huis te (laten) maken, sinds steeds meer mensen hun huizenjacht online beginnen. De huidige omstandigheden dragen hier alleen maar aan bij. Het is van belang dat mensen direct een goede indruk krijgen van je huis en mooie duidelijke beelden maken daarbij het grootste verschil. Huur een professionele fotograaf in of zoek in je netwerk naar iemand met een goede camera en de juiste skills om kwalitatieve foto’s voor jou te maken. Daarnaast is het belangrijk dat je huis tot in de puntjes verzorgd en opgeruimd is tijdens de fotoshoot en dat er geen persoonlijke spullen zoals foto’s op te zien zijn. Zo is het makkelijker voor potentiele kopers om zichzelf in te beelden in jouw huis. Less is dus echt more in dit geval!

Je huis verkopen aan een investeerder

Een ander optie is om je huis te verkopen aan een partij die in vastgoed investeert en jouw huis kan kopen als belegging. Bij het verkopen aan zo’n partij zijn er aan beide kanten geen makelaars mee gemoeid en krijg je vaak een direct en vrijblijvend bod. Dit heeft als voordeel dat er geen onzekerheden zijn omtrent een financieringsvoorbehoud, geen notariskosten en dat er flexibele voorwaarden kunnen worden opgesteld omtrent de leverdatum etc. Wanneer je een contact hebt met zo’n partij en verkoopt voordat je je huis in de algemene verkoop doet, bespaar je zelfs de moeite en kosten van het laten maken van foto’s. Nadat het contact is gelegd kan een belegger je huis komen bezichtigen en daarna meteen een inschatting maken van de waarde. Hierna wordt er meestal een geheel vrijblijvend bod gedaan op je huis. Heb je je huis of pand verhuurd? Ook dan kan je hem gewoon verkopen, zonder dat het hele pand leef hoeft te zijn. Het is namelijk ook mogelijk om een verhuurd pand te verkopen aan een belegger.

DamBorg is zo’n vastgoedinvesteerder. We kopen huizen en beleggingspanden en renoveren deze indien nodig. Door onze lange beleggingshorizon kunnen wij altijd een marktconforme prijs bieden en zijn we niet gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Neem contact met ons op voor een volledig vrijblijvend bod op uw huis of beleggingspand, we gaan graag met u in gesprek!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.