Een woningbrand is voor veel mensen de allergrootste nachtmerrie. Niet alleen het idee dat je je meest waardevolle bezittingen in vlammen op ziet gaan roept emoties op, ook het feit dat je misschien niet iedereen zou kunnen redden bezorgt je kippenvel. Gelukkig is brand in de meeste gevallen goed te voorkomen. Toch weet nog lang niet iedereen hoe ze de brandveiligheid in huis kunnen verbeteren. Hierdoor rukt de Brandweer nog steeds (te) vaak uit voor een woningbrand. Een brand die in de meeste gevallen door simpele maatregelen voorkomen had kunnen worden.

Wil jij iets van je angst verminderen en je gezin en woning beschermen? In dit artikel vertellen we waar je op moet letten om de brandveiligheid in huis te verbeteren.

Hang noodverlichting op

Hoewel je een woningbrand natuurlijk liever wilt voorkomen, is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. In het ergste gevoel moet er dan ook een plan B zijn. Wat doe je als er brand uitbreekt? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zo snel en veilig mogelijk buiten staat? De reactietijd is van essentieel belang en kan het verschil tussen leven en dood maken. Daarom moet je er alles aan doen om de vluchtroute zo snel mogelijk te volgen.

Het gebeurt echter nog al te vaak dat mensen de weg in huis niet meer kunnen vinden. Ze raken gedesoriënteerd door de rook en kunnen door paniek niet meer helder nadenken. Bovendien kan de stroom uitvallen tijdens een woningbrand, waardoor ook het zicht enorm beperkt is. Noodverlichting led kopen is een verstandige keuze om dit probleem te voorkomen. Zo vind je altijd je weg, zelfs als het noodlot toeslaat.

Noodverlichting led kopen

Plaats voldoende rookmelders

Op tijd reageren is ontzettend belangrijk bij een woningbrand. Daarom moet iedereen in huis zo snel mogelijk van de brand op de hoogte te zijn. Plaats daarom op iedere verdieping voldoende rookmelders. Hoewel veel mensen opperen dat je een brand echt wel snel ruikt en dat rookmelders niet noodzakelijk zijn, moet je je wel realiseren dat dit ’s nachts niet geldt. Je reukorgaan werkt dan minder effectief, waardoor je de brand minder snel zal opmerken. Met alle gevolgen nadien.

Doe brandoefeningen

Het klinkt misschien een beetje vreemd om met het hele gezin brandoefeningen te doen, maar het is niet voor niets dat ze dit in grote openbare gebouwen en scholen ook doen. Zo weet immers iedereen wat ze moeten doen als de rookmelder afgaat en welke route dan het verstandigst is. Zeker met jonge kinderen is het verstandig om deze oefening meerdere keren te herhalen.

Deuren sluiten

Veel mensen laten hun slaapkamerdeur in de nacht op een kier staan. Vooral bij jonge ouders zien we dit gebeuren. Meestal met de reden dat ze de kinderen dan gemakkelijker kunnen horen als er iets is. Bedenk echter wel dat een open deur meer zuurstof doorlaat en daardoor een potentiële kan voeden. Uit onderzoek van de Brandweer is gebleken dat open deuren een brand tot maar liefst 3 keer kan versnellen. Hierdoor beschik je dus over veel minder reactietijd, met alle gevolgen nadien. Sluit daarom alle deuren voordat je gaat slapen om dit potentiële gevaar te voorkomen. Vergeet je dit dikwijls? Investeer dan in een handige deursluiter.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.