De overgang van de zomer naar de winter is het voor het lichaam ontzettend groot.  Ook op het gebied van slapen. Het hele najaar, winter en zelfs nog een stukje van het voorjaar kunnen mensen hier last van houden. Waar we in de zomer van lange dagen en meer zonlicht genieten, is het in de winter opeens donker als we weggaan en thuiskomen van het werk en missen we voldoende vitamine D.

In de zomer lijkt iedereen daarom ook een stuk energieker en vrolijker. In de winter ervaren veel mensen zelfs een winterdip en in ernstige gevallen een depressie. Comfortabel slapen lijkt in de winter ook een bijna onmogelijke taak te zijn. Het bioritme is van slag en je lichaamstemperatuur te laag. De verschillende seizoenen zijn van grote invloed op het slaappatroon. Vooral in de herfst, winter en het begin van het voorjaar vindt men het moeilijk om een gezond slaappatroon aan te houden. Hoog tijd om daar verandering in te brengen! Schud je matras, hoofdkussen en dekbed daarom eens goed op en maak je klaar om vannacht éindelijk eens beter te slapen. Wij geven 3 tips voor een comfortabele nachtrust in de winter en het begin van het voorjaar!

1.    Verstoord bioritme

Je zou zeggen dat het in de zomermaanden moeilijker is om voldoende te slapen. Het wordt immers eerder licht en pas heel laat donker, waardoor je ook over het algemeen kortere nachten maakt. Ook tijdens periodes van extreme hitte is het vaak moeilijk om te slapen. Toch blijkt men hier over het algemeen veel minder last van te hebben dan in de winter. Ons natuurlijke bioritme richt zich op de hoeveelheid licht die het binnen krijgt. Als wij van veel licht kunnen genieten, zal het lichaam minder snel moe worden. Daarnaast voel je je vrolijker en energieker.

In de herfst, winter en het begin van het voorjaar is er echter nog weinig (zon)licht te bekennen. Je bioritme raakt van slag, omdat we van nature gewend zijn om in het donker te gaan slapen. Hierdoor ontstaan slaapproblemen, die zelfs kunnen leiden tot depressies of een zware dip. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk met je natuurlijke bioritme mee te gaan. Ga ’s avonds eerder naar bed en sta wat vroeger op, je zal merken dat dit je biologische klokje enorm goed zal doen. En zeg nou eerlijk: er is toch niets fijner dan op een regenachtige en koude dag heerlijk onder je warme dekbed te kruipen?

2.    Schaf warme dekens aan

In de wintermaanden is het meestal erg koud ’s nachts. Vooral mensen die het snel koud hebben kunnen hier veel last van krijgen. Hoewel het lichaam beter in slaapstand komt als de lichaamstemperatuur daalt, moet dit wel geleidelijk gebeuren. Wanneer de temperatuur bovendien te laag is, kan je lichaam juist harder gaan werken om je warm te houden. Hierdoor zijn de hersenen niet in staat om in slaapstand te gaan. Investeer daarom in een kwalitatief 4-seizoenen dekbed of schaf extra warme dekens aan. Kies bijvoorbeeld voor een extra wollen deken aan het voeteneind, zodat je gemakkelijker op temperatuur blijft. Daarnaast staat een wollen deken ook nog eens heel sfeervol, waardoor het een echte eyecatcher in de slaapkamer is. Kortom, een win-win situatie!

3.    Meer rust in de slaapkamer

Het is misschien een inkoppertje, maar het wordt nog heel vaak vergeten: probeer meer rust in de slaapkamer te creëren. Dit doe je door onnodige accessoires te verwijderen, de kamer flink op te ruimen en rustige kleuren aan de muren te gebruiken. Een rommelige kamer draagt niet bij aan een goede nachtrust. Zowel in de winter als in de zomer. Wanneer je nachtrust verstoord is, kan het daarom ook zeker geen kwaad om eerst je slaapkamer eens flink aan te pakken. Dit doet in de meeste gevallen al wonderen!

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.