Als je overweegt om een vloerkleed aan te schaffen, ben je er ongetwijfeld al achter gekomen dat er heel wat verschillende soorten vloerkleden op de markt te vinden zijn. In je zoektocht naar een vloerkleed, werd je onvermijdelijk voor de keuze gesteld van een laagpolig of een hoogpolig vloerkleed. Voordat je voor een van de twee kunt kiezen, moet je natuurlijk wel weten wat het verschil is en welke het mooist past in jouw huis.

Een vloerkleed wordt gemaakt van verschillende soorten materialen en is verkrijgbaar in vele kleuren en structuren. Met de structuur wordt de vorm van het poolmateriaal bedoeld, de dikte of juist de fijnheid ervan en de dichtheid waarin de polen bij elkaar staan.

Laagpolig vloerkleed

De polen van een laagpolig vloerkleed zijn korter dan 1 cm waardoor het vloerkleed glad en egaal is. Hierdoor is zo’n vloerkleed perfect geschikt voor allerlei dessins. Een laagpolig vloerkleed past beter in een moderne woonstijl omdat het strakker is dan een hoogpolig vloerkleed. Bovendien zijn laagpolige vloerkleden makkelijk schoon te maken en houden ze minder stof vast. Je kunt er ook je meubels makkelijker over verschuiven. Wil je graag een klassieke inrichting dan past een laagpolig vloerkleed zeker bij jou. Een Perzisch tapijt is bijvoorbeeld laagpolig. Als het gaat over de materialen die gebruikt worden dan heb je veel keuze mogelijkheden bij een laagpolig vloerkleed. Zo zijn er kleden van bamboevezel, mooi een strak. Maar ook van geiten- of zelfs kamelenhaar. Er zijn drie varianten verkrijgbaar in de laagpolige vloerkleden: Velours, dat zijdezacht is omdat de vezels dicht op elkaar staan. Moquette, waarbij de polen dicht op elkaar staan en de toppen van de poollussen weggesneden zijn. Tenslotte Bouclé, die geen gesneden lussen heeft waardoor het vaak een traditionele uitstraling heeft.

Hoogpolig vloerkleed

De polen van een hoogpolig vloerkleed zijn steeds langer dan bij laagpolige vloerkleden waardoor je een veel hoger en dikker vloerkleed krijgt dat vaak heerlijk zacht is. De hoogte van de pool kan variëren van 3 tot 15 cm. Een hoogpolig vloerkleed geeft de ruimte een knusse en warme uitstraling. Het past heel goed in de slaapkamer omdat je dan lekkere warme voeten hebt als je uit bed stapt. In de woonkamer past een hoogpolig vloerkleed ook heel goed, het heeft een luxe uitstraling en dempt geluiden. Zo hebben de buren minder last van het lawaai van de kinderen. Hoogpolige tapijten zijn vaak van zuivere wol gemaakt, van polyethyleen of van andere kunststoffen. Een hoogpolig vloerkleed bestaat ook uit drie varianten: Frisé, dat er warrig uitziet door de hoge gedraaide garens. Saxony, dat een gesneden tussenpool en dikkere getwijnde garens heeft. Als laatste (semi-) shag, dat een langere lussenpool heeft wat zorgt voor een speelse uitstraling.

Hoogpolig vloerkleed

Kiezen voor een laagpolig of een hoogpolig vloerkleed

De keuze voor een laagpolig of een hoogpolig vloerkleed hangt af van een aantal dingen:

  • Een laagpolig vloerkleed is een betere keuze dan een hoogpolig vloerkleed als er iemand in huis allergisch is.
  • Als je vaak last hebt van koude voeten, kies je beter voor een hoogpolig vloerkleed.
  • Heb je een moderne, klassiek of Scandinavische inrichting, dan is een laagpolig vloerkleed een beter optie.

Veel hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur. Heel veel mensen houden van hoogpolige vloerkleden omdat die lekker warm en zacht zijn en een luxere uitstraling hebben. Toch kiezen veel mensen uiteindelijk voor een laagpolig vloerkleed onder andere omdat het makkelijker schoon te maken is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.