Vroeger werden douchebakken met name van beton vervaardigd. Hoewel dit een prima manier is om een stabiele douchebak te maken, bevatte dit proces wel een groot nadeel. Zo was het bij het maken van aanpassingen in de badkamer of het vervangen van de douchecabine niet mogelijk om deze snel te verplaatsen. De grote douchebak moest in de meeste gevallen compleet vernietigd worden. Zonde, zeker als hij nog in goede conditie is. Inmiddels is hier dan ook gelukkig verandering in gekomen. De meeste douchebakken worden tegenwoordig van lichte materialen gemaakt. Hierdoor zijn ze eenvoudig te verplaatsen en her te gebruiken.

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe douchebakken zal je al snel tot de conclusie komen dat het aanbod reuze is. Je hebt niet alleen keus uit verschillende afmetingen, maar ook nog eens uit heel veel verschillende vormen en hoogtes. Welke vorm en hoogte past dan bij jou? In dit artikel voorzien we je graag van het nodige advies.

Een lage of hoge douchebak?

Voordat er wordt nagedacht over de vorm van de douchebak is het ook belangrijk om alvast over de hoogte na te denken. Kies je voor een lage of een hoge douchebak? En waarom?

Er kunnen verschillende redenen zijn om juist voor een hoge douchebak te kiezen. Het grootste voordeel van een hoge douchebak is dat de sifon gemakkelijk weg te werken is en dat de bak ook nog eens zeer stijlvol oogt in de badkamer. Bovendien is een hoge douchebak ook nog eens zeer multifunctioneel met jonge kinderen. Zo kan er eenvoudig een pierenbadje worden gemaakt door de cabinedeuren te sluiten, de afvoer dicht te maken en een laagje in de bak te laten staan. Enkel nog wat schuim en het feestje kan beginnen. Een hoge douchebak is helaas minder geschikt voor mensen die moeilijk te been zijn. Zij lopen het gevaar om sneller te struikelen over de verhoogde rand.

Een lage douchebak ziet er over het algemeen minder massief uit en is dan ook een prima keuze in de moderne badkamer. Het kan eenvoudig gecombineerd worden met een strakke afwerking. Daarnaast is er geen opstap, waardoor ook mensen die moeilijker te been zijn eenvoudig kunnen in- en uitstappen. Het grootste nadeel van een lage douchebak is dat deze enkel voor het douchen kan worden ingezet (geen badderfeestje dus voor de kinderen!) en tevens de afvoer en sifon minder gemakkelijk weggewerkt kunnen worden.

Douchebakken

De verschillende vormen op een rijtje

Naast de hoogte van de douchebak, moet er ook een keuze worden gemaakt tussen de verschillende vormen. Over het algemeen kunnen we vier verschillende soorten douchebakken onderscheiden:

  1. De vierkante douchebak is verreweg de meest gebruikte douchebak. Deze past vrijwel in iedere badkamer en kan tevens gemakkelijk in een hoek of nis geplaatst worden.
  2. De rechthoekige douchebak is aan één kant wat ruimer dan bij de vierkante variant. Dit levert in sommige situaties meer voordelen op. Bovendien zorgt het voor meer ruimte in de douchecabine. Perfect wanneer je over een grotere badkamer beschikt.
  3. Met een douchebak kwartrond bespaar je eenvoudig veel ruimte. Hierdoor is hij uitermate geschikt voor de wat kleinere badkamers. Daarnaast levert de bijzondere vorm ook een speels effect op in de badkamer. Een douchebak kwartrond kan eenvoudig in een hoek of nis van de ruimte worden geplaatst.
  4. Een douchebak vijfhoek levert eveneens een flinke ruimtebesparing op. Zowel de kwartrond als de vijfhoek zijn dan ook uitermate geschikt voor minder grote badkamers. Bepaal aan de hand van de vormen en hoeken in de badkamer welke variant het meest geschikt is.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.