Het klinkt heel aantrekkelijk, thuis werken. Of je nu voor een baas werkt of zelfstandig ondernemer bent, thuis werken is een droom van vele mensen. Je moet thuis natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om dit te kunnen doen, omdat je anders je werk niet goed kunt uitvoeren. Denk aan de ruimte, de materialen en andere zaken. Om thuis goed te kunnen werken zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Met deze drie tips wordt werken aan huis nog aantrekkelijker, en kun je ook thuis de beste prestaties leveren.

Zorg voor rust

Het grootste gevaar van thuiswerken, is de kans om snel gestoord te worden. Thuis is er namelijk snel een afleiding waar je op reageert, die op de werkvloer niet aanwezig is. Denk aan kinderen die wellicht thuis zijn, de hond die uitgelaten wil worden, je partner die tv aan het kijken is of iemand die aan de deur staat. Als je niet uitkijkt kan het zomaar zijn dat je door deze afleidingen de hele dag bezig bent, zonder dat je effectief hebt kunnen werken. Om dit te voorkomen is het aan te raden om een rustige, afgesloten plek in huis te reserveren om te werken. Denk aan een kamer met een deur die dicht kan, waar je niet wordt afgeleid en waar je alle tijd en ruimte hebt om aan het werk te gaan.

Creëer goede werkomstandigheden

Zonder een goede werkplek kan er geen goed werk geleverd worden. Vergelijk je werkplek maar eens met de werkplek die je op je werk hebt. Afhankelijk van wat voor soort werk je doet, moet je thuis ook de spullen in huis hebben die je nodig hebt om te kunnen werken. Denk aan een bureau, een goede stoel, een computer of laptop, een printer met voldoende inkt, etcetera. Op de werkvloer is dit allemaal heel vanzelfsprekend, maar thuis is dat wellicht wat minder. Toch zul je merken dat je deze spullen heel erg mist wanneer je ze niet om je heen hebt. Bedenk daarom vooraf wat je allemaal nodig hebt om hoge prestaties te kunnen leveren, zodat je er voor kunt zorgen dat dit altijd binnen handbereik is. Ook thuis.

Blijf altijd in contact met anderen

Een gevaar wat op de loer ligt bij het thuiswerken, is de isolatie van de buitenwereld. Waar je op de werkvloer collega’s om je heen hebt om mee te overleggen, een praatje mee te maken en allerlei zaken te bespreken, is dat thuis minder. Zorg er daarom voor dat je hier een goede balans in weet te vinden. Af en toe een keer afspreken met andere mensen uit het vak, directe en indirecte collega’s en eventueel klanten, kan geen kwaad. Sterker nog, het zorgt ervoor dat je betrokken blijft bij alles om je heen en ook thuis goede prestaties kunt blijven leveren.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.