Eindelijk een nieuw huis en/of interieur. Alles in huis ademt frisheid, vernieuwing en stijl. Nu enkel nog een mooi kunstwerk voor boven de bank of in de tuin en je bent helemaal klaar. Is het altijd al jouw grote droom geweest om echte kunst te kopen? Ben je stiekem een kunstliefhebber, maar is de wens om een bijzonder werkje in huis te halen nooit vervult? Dan is dit de uitgelegen kans om daar verandering in te brengen. Maar hoe pak je dit aan? Struin je de komende maanden over kunstevenementen, shop je online of ga je op bezoek bij een kunstenaar bij jou in de buurt? En voor welk kunstobject kies je dan? In dit artikel geven we 3 tips voor beginnende kunstliefhebbers.

1.    De functie van het kunstwerk bepalen

Kunstwerken zijn er in alle soorten en maten. Van prachtige doeken tot sculpturen, werkelijk alles is mogelijk. Dit ruime aanbod is op de eerste plaats natuurlijk ontzettend prettig. Zo vind je immers altijd iets wat bij jouw wensen aansluit. Het kan echter hierdoor wel lastig zijn om de juiste keuze te maken. Je ziet zo ontzettend veel dat je al gauw overweldigd raakt. Daarom is het belangrijk om jouw zoekopdracht direct te verkleinen. Dit doe je o.a. door de functie van het kunstwerk te bepalen.

Wat is jouw doel met dit prachtige stuk? Zoek je simpelweg naar een bijzonder decoratiestuk of zijn er nog meer eisen waar deze aan moet voldoen? Misschien wil je jouw woning bijvoorbeeld wel een persoonlijke touch geven. Dan is het belangrijk dat het object jouw interesses, karaktereigenschappen en kijk op het leven weergeeft. Het vinden van het juiste kunstvoorwerp is zeer persoonlijk. De meningen zijn dan ook al gauw sterk verdeeld. Onze tip? Trek je hier niets van aan! Ook als je een feestje voor het afscheid collega van Artihove.nl probeert te realiseren middels een presentje, zal je naar de wensen van die persoon kijken. Het doet er niet toe wat anderen er van vinden, als hij of zij het maar mooi vindt. Dat geldt natuurlijk ook als je een kunstvoorwerp voor eigen gebruik uitzoekt.

2.    Het juiste formaat

Weet je ongeveer waar je naar op zoek bent? Dan is er nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: welk formaat mag het kunstwerk maximaal hebben? Het zou immers zonde zijn als dat prachtige bronzen beeld helemaal niet in huis blijkt te passen. Gelukkig zijn kunstobjecten in alle soorten en maten verkrijgbaar. Of je nu naar iets kleins zoekt voor op de schoorsteenmantel of een gigantische lege hoek wilt vullen, werkelijk alles is mogelijk. Meet het wel eerst eventjes zorgvuldig na, zo kom je nooit voor onverwachte teleurstellingen te staan.

3.    Online of op een kunstevenement?

Dan natuurlijk nog die een belangrijke vraag: struin je maandenlang verschillende kunstevenementen af of zet je jouw zoektocht online voort? Je kunt hierbij geen foute keuzes maken. Het grootste voordeel van de digitale wereld is dat je direct ziet over welke mogelijkheden je beschikt. Een paar klikken op de knop en je ziet de grootste collectie sculpturen van artihove. Als je telkens kunstevenementen moet bezoeken is het aanbod niet alleen veel schaarser, maar moet je ook maar afwachten of hetgeen wat je zoekt er ook daadwerkelijk staat. Voor allebei is veel te zeggen. Wij adviseren om eerst online research te doen naar de mogelijkheden, vervolgens eventueel de voorwerpen in ‘real life’ te bekijken en dan een keuze te maken. Soms is het ook mogelijk om kunst in opdracht uit te laten voeren of eerst een gesprek met de kunstenaar aan te gaan. Ook dit zijn verstandige opties, zodat je altijd van een kunstvoorwerp op maat kunt genieten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.