Als hobbyboer wil je dat je dieren ongestoord kunnen grazen. En je wilt zelf ook nog van een ongestoorde nachtrust genieten. Je koeien moeten lekker op het land waar ze horen en waar ze zich lekker voelen, blijven en jij moet gerust zo nu en dan een kopje koffie kunnen drinken. Schrikdraad is goedkoop en lekker eenvoudig te plaatsen. Je hoeft geen professor in landkunde te zijn om het schrikdraad te spannen en aan te sluiten op het schrikdraadapparaat. Je bent op zoek naar een permanente afrastering met glad schrikdraad. En je hebt koeien. Welk schrikdraad heb je nodig?

Je hebt niet alleen schrikdraad nodig, of spandraad of stroomdraad. Maar ook een schrikdraadapparaat. Een goede schrikdraadafrastering begint namelijk met het juiste schrikdraadapparaat. De geleider, in dit geval het schrikdraad, bevestig je met isolatoren aan palen die je in de grond hebt gezet, om het weiland heen waar je de koeien wilt laten grazen. Bij koeien heb je op 2 hoogten schrikdraad nodig, op 60 en op 85 cm. Nu weet je gelijk hoeveel meter schrikdraad je moet kopen: 2 keer de omtrek van het weilandje.

Aarde

De palen heb je in de grond geplaatst en het schrikdraad heb je op de houten palen bevestigd met isolatoren. Die grond, de aarde, is ook heel belangrijk want die moet je verbinding laten maken met het schrikdraad. De stroom moet namelijk weg de grond in kunnen als er iets of iemand in aanraking komt met het draad. Die verbinding maak  je door middel van een aardpen. Vanaf het schrikdraadapparaat laat je 1 draad naar een aardpen de grond in gaan en 1 andere draad naar het schrikdraad. Wanneer één van je dierbare koeien nu tegen het schrikdraad aan komt, wordt de (stroom-)cirkel rond gemaakt. De stroom of spanning gaat via de koe naar de pen in de aarde en weer terug en op deze manier heeft de koe een schok gekregen.

Elektrische veilige schok

Het gaat om het schrikeffect. Vandaar de naam schrikdraad. De koeien zullen het niet snel weer een keer proberen om tegen de draad te lopen. De elektrische schok die ze krijgen is veilig en kortstondig, slechts enkele milliseconden. Fijn om te weten dat je dieren gewoon lekker op hun eigen graslandje blijven. Dat slaapt rustiger en werkt prettiger.

Waar plaats je het schrikdraadapparaat?

En welk schrikdraad apparaat moet je kopen? Waar bevindt het weiland zich? Als er in de onmiddellijke omgeving geen netstroom aanwezig is, kies dan een accu of een batterij schrikdraadapparaat. Een schrikapparaat met accu of batterij is geschikt voor een semipermanente of een tijdelijke afrastering. Bij een permanente afrastering dichtbij huis of dichtbij de boerderij of bij stallen met stroom kun je een schrikapparaat op netstroom aanschaffen. Je wil een constante spanning op de afrastering en om die reden kies je een schrikdraadapparaat met een goede aarding. Bescherm je koeien op een veilige manier met schrikdraad en een schrikdraadapparaat van BUMA Handel, dé groothandel in groen, grond en infra producten.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.