De vergrijzing in Nederland neemt toe. Hierdoor neemt ook de behoefte aan zorg toe. Maar in tegenstelling tot enkele jaren geleden, worden ouderen tegenwoordig veel minder snel geïndiceerd om in een zorginstelling te mogen wonen. Hierdoor is het noodzakelijk om de woningen waarin deze ouderen nu wonen aan te passen, zodat deze levensloopbestendig zijn. Op deze manier kunnen ouderen langer, comfortabeler en veiliger in hun eigen huis blijven wonen. Gelukkig zijn er tegenwoordig volop mogelijkheden om woningen dusdanig aan te passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trapleuning op maat. Dankzij een trapleuning die speciaal op maat is gemaakt, kunnen ouderen nog veilig naar de eerste verdieping van hun woning lopen, waar zich doorgaans de badkamer en slaapkamer bevinden. 

Verschillende soorten trapleuningen

Trapleuningen zijn niet alleen in verschillende vormen, maar ook in verschillende diktes verkrijgbaar. Hierdoor is het dus mogelijk om een trapleuning geheel op maat te laten maken. Dat is natuurlijk ideaal om woningen van ouderen levensloopbestendig te maken. Op oudere leeftijd wordt het namelijk steeds lastiger om de trap op te lopen. Wanneer dit fysiek wel nog lukt, is er toch altijd een valrisico aan verbonden. Een trapleuning op maat biedt dan de uitkomst. Er zijn in principe drie opties qua trapleuningen: ronde, vierkante of platte trapleuningen. Deze types trapleuningen bieden allemaal voldoende houvast en steun. Bovendien zijn deze trapleuningen in de vorm of kromming van de trap te bestellen. Dit houdt in dat de gebogen trapleuning mooi met de kromming van de trap meeloopt. Ook qua materialen zijn er diverse opties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit massief staal of RVS.

RVS trapleuning

RVS trapleuning

Een trapleuning met LED verlichting

Nu is een trapleuning op maat al enorm handig. Maar wat dacht je van een trapleuning op maat mét LED verlichting? Dit biedt nog meer zekerheid en veiligheid, met name ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Dan is het natuurlijk donker en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer er slechts een klein lampje in de hal hangt, kunnen ouderen de traptreden soms slecht zien. Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren, is een trapleuning op maat met ingebouwde LED verlichting een prima optie. De LED verlichting bevindt zich aan de onderzijde van de trapleuning, waardoor zowel de traptreden als de leuning goed verlicht zullen zijn. 

Wonen op maat

Een trapleuning op maat is niet de enige maatregel die genomen kan worden om een woning levensloopbestendig te maken. Zo zijn er uiteraard nog vele andere mogelijkheden om dit te realiseren. Hiervoor kan men ook een woonadviseur inschakelen, deze kan op maat gemaakt advies geven. Zo kan een woning op maat worden aangepast voor ouderen door toiletten te verhogen, drempels weg te halen, een traplift te laten installeren en steunen aan te brengen. Ook zijn een hoger bed en betere verlichting slimme oplossingen op dit gebied. Bovendien biedt de gemeente de blijverslening aan, welke is bedoeld voor ouderen die onvoldoende spaargeld hebben om bijvoorbeeld de bad- of slaapkamer te verplaatsen naar de begane grond.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.