Het is een heerlijk gevoel wanneer je door de ramen van jouw woning kijkt en je geen last hebt van vieze vlekken die jouw uitzicht belemmeren. Het schoonhouden van je ramen is dan ook een huishoudelijk klusje die veel mensen graag uitstellen. Is het niet door de tijd dat het in beslag neemt, dan is het wel door de bereikbaarheid van de ramen. Toch is het een belangrijke klus die ervoor zorgt dat jouw woning netjes wordt onderhouden. Met de volgende tips en technieken heb je jouw ramen schoon in een mum van tijd.

De juiste tools

De eerste stap bij het schoonmaken van je ramen is het verzamelen van al het benodigde gereedschap. Je hebt een emmer, een ramenwisser, een schoonmaakdoek, een spons en een reinigingsoplossing nodig. Deze reinigingsoplossing kan je heel gemakkelijk zelf maken door water met een kleine hoeveelheid afwasmiddel te mengen. Dit schoonmaakmiddel is effectief en veilig voor de meeste ramen. Het is belangrijk om niet te agressieve middelen gebruikt, dit kan het glas beschadigen. Zo kan je bij getinte of gecoate ramen het beste een oplossing gebruiken die speciaal ontworpen is voor deze ramen. 

Los vuil, weg er mee

Vervolgens is het belangrijk om los vuil en puin van de ramen te verwijderen voordat je begint met schoonmaken. Gebruik een droge borstel of stofdoek om spinnenwebben, stof en ander vuil van het raamkozijn en de dorpel te verwijderen. Je kan ook een stofzuiger gebruiken om vuil of puin op te zuigen dat zich in de hoeken van het raam heeft opgehoopt. Door het verwijderen van dit vuil zorg je ervoor dat je de ramen straks niet onbewust beschadigd doordat er zand en steentjes tussen je spons en de ramen komen.

Aan de slag met de spons

Zodra de ramen schoon zijn van vuil, kan je beginnen met het reinigen van het glas. Dompel je spons in de reinigingsoplossing en breng deze met ronddraaiende bewegingen op het glas aan. Reinig beide zijden van het glas, evenals de randen en hoeken. Als je moeilijk bereikbare ramen hebt, kan je een borstel met een lange steel of een in microvezel gewikkelde paal gebruiken om ze te bereiken.

Wissen maar

Gebruik na het reinigen van het glas een ramenwisser om de reinigingsoplossing en overtrollig water te verwijderen. Begin aan de bovenkant van het raam en trek de wisser in een rechte lijn naar beneden, en veeg de wisser na elke beweging schoon met een doek. Herhaal dit proces totdat het hele raam schoon en streeploos is.

Droog tot slot het kozijn en de dorpel af met een schone doek. Zorg ervoor dat je overtollig water of reinigingsmiddel wegveegt dat mogelijk op het frame of de dorpel is gedruppeld.

Binnen lappen

De ramen moeten aan de binnenkant van het huis ook eens in de zoveel tijd worden gereinigd. Hierbij is het belangrijk dat je de raambekleding, zoals je Van Eyck shutters, uit de weg hebt. Ook het verwijderen van woonaccessoires en planten uit de vensterbanken is cruciaal om ervoor te zorgen dat je makkelijk jouw ramen kan wassen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.