Het toevoegen van een grote kamerplant aan je interieur heeft vaak een enorme positieve invloed op de sfeer en op de uitstraling van je woonruimte. Voordat je naar de winkel sjeest en een mooie grote plant koopt, is het wel belangrijk om een aantal dingen in overweging te nemen. Zoek een plant die geschikt is voor de lichtomstandigheden in je huis, houd rekening met de vochtigheidsgraad van de ruimte en denk na over je eigen tijdsindeling en planning qua de hoeveelheid onderhoud die nodig is. Hoe beter je de specifieke eisen van je gekozen plant kent en hoe beter je deze afstemt op de omstandigheden in je huis, hoe langer je plezier zult hebben van je nieuwste aanwinst. In dit blogartikel leer je hoe jij het best een grote kamerplant kiest. 

Verken uw opties

Als je op zoek bent naar een kamerplant voor in huis, is het slim om verschillende opties te verkennen en je te verdiepen in de specifieke eisen en voordelen van elke plant. Als je weinig tijd hebt om de plant te verzorgen, is het verstandig om te kiezen voor een soort die niet veel onderhoud nodig heeft. Zo kun je toch genieten van de voordelen van een kamerplant, zonder dat het te veel tijd kost. Grote kamerplanten zoals de Areca Palm, de Ficus Elastica en de Dracaena Marginata hebben regelmatig water nodig, maar mogen niet te nat staan. Het is belangrijk om de grond tussen de waterbeurten goed te laten drogen om te voorkomen dat de wortels rotten. Wanneer je een grote kamerplant online bestellen wilt kun je op de website vaak zien hoeveel water en voeding de plant nodig heeft. 

Gouden glans of bleek en futloos: de juiste hoeveelheid licht is belangrijk

De hoeveelheid en soort licht in de ruimte waar je je kamerplant neerzet heeft een grote invloed op hoe de plant zich ontwikkelt en eruit ziet. Hoewel veel planten verschillende lichtomstandigheden aankunnen, zijn sommige erg gevoelig voor wijzigingen in het licht en kunnen ze snel tekenen van stress vertonen als ze niet voldoende licht krijgen. Bepaal daarom goed de lichtbehoefte van de plant die je wilt kiezen, rekening houdend met eventuele veranderingen die zullen optreden naarmate de plant ouder wordt. Als je op zoek bent naar een plant die weinig licht nodig heeft, zijn Polyscias, Dracaena, Areca en Monstera goede opties. Als je juist een plek hebt waar de hele dag zonlicht op staat, zijn Olijfboom, Yucca palmlelie en duinplant geschikte keuzes.

Voldoende luchtvochtigheid 

De luchtvochtigheid in de ruimte heeft ook invloed op de gezondheid van je kamerplant. Sommige planten doen het beter in een omgeving met weinig vocht, terwijl andere juist behoefte hebben aan een vochtige lucht. In Nederland kan de luchtvochtigheid ook sterk verschillen tussen de zomer en de winter, vooral omdat veel huizen centrale verwarmingssystemen hebben die tijdens de koudere maanden voor drogere lucht zorgen. Bepaal daarom goed de behoefte aan vochtigheid van de plant die je wilt kiezen. Sommige planten, zoals de Rubberplant, kunnen goed overweg met lage luchtvochtigheid, terwijl andere, zoals de Dracaena, het beter doen in een vochtige omgeving.

Tijd om te kiezen! 

Bij het kiezen van de juiste kamerplant voor jouw huis is het van belang om te overwegen wat de specifieke behoeften zijn van de plant op het gebied van licht, vochtigheid en water. Op www.fleurdirect.nl kun je gemakkelijk per plant bekijken wat deze behoeften zijn. Bovendien kun je op de website ook filteren op basis van hoeveel licht een plant nodig heeft, zodat je gemakkelijk een geschikte keuze kunt maken voor jouw specifieke situatie. Door het verkennen van alle opties en het leren over de specifieke behoeften van verschillende kamerplanten, zul je zeker een geschikte plant voor jouw huis kunnen vinden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.