Naarmate groene energie populairder wordt blijft de vraag naar huishoudelijke oplossingen die gebruik maken van hernieuwbare energie groeien. Om die reden zijn er nu veel alternatieven beschikbaar voor huiseigenaren die hun CO2-voetafdruk willen verkleinen en op hun energierekening willen besparen.

Als uw keuze van energiebron toevallig de zon is, weet u misschien al dat er vandaag de dag twee systemen beschikbaar zijn: zonnepanelen en zonneboilers. Hoewel ze allebei werken door zonlicht te absorberen – en dus op uw dak moeten worden geplaatst, op het zuiden gericht – eindigen de overeenkomsten tussen hen daar. In feite zijn het twee heel verschillende producten.

Twee resultaten: energie en warmte

Het eerste fundamentele verschil tussen zonnepanelen en zonneboilers is wat ze produceren.

Met zonnepanelen kan zonlicht direct in elektriciteit worden omgezet (fotovoltaïsch effect). Zonnepanelen worden dus gebruikt om een ​​deel of alle elektriciteit te produceren die het huis nodig heeft. Kleine zonnesystemen leiden tot grote besparingen op energierekeningen, terwijl grotere systemen voldoende stroom kunnen genereren om u onafhankelijk van het net te laten worden.

Zonneboilers produceren daarentegen geen elektriciteit. Ze gebruiken zonlicht anders en veranderen het in warmte in plaats van energie. Zonnecollectoren zijn gemaakt van een reeks pijpen met een oplossing die zonne-energie omzet in warmte, die vervolgens wordt overgedragen en opgeslagen in een watertank. Het kan vervolgens worden gebruikt voor ruimteverwarming of om warm water te leveren. Lage temperatuur collectoren kunnen in plaats daarvan worden gebruikt om zwembaden te verwarmen.

zonneboiler

Gewoonlijk levert een zonneboiler 90% van uw warme water in de zomer, wanneer ruimteverwarming niet nodig is, en 40-60% in de winter. Bovendien verlengt het de levensduur van uw ketel met 60%. Als u van plan bent om 100% groen te gaan kan de elektriciteit die nodig is om het gat op te vullen worden geleverd door uw zonnepanelen, anders kun u gewoon verbinding maken met het net.

Eén voordeel: groene energie

Hoewel de twee systemen anders werken en verschillende doelen hebben, bereiken ze ook hetzelfde doel: het gebruik van hernieuwbare, goedkopere energie in plaats van traditionele, “vuile” energiebronnen. Met beide systemen kunt u geld besparen en het milieu helpen. Eenmaal geïnstalleerd, hebben ze weinig onderhoud nodig en leveren ze gratis energie en warm water. Benieuwd naar hoe lang het duurt voordat u de investering heeft terug verdiend? Vind hier de terugverdientijd van zonnepanelen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.