Slapen is heerlijk. Het is een favoriete bezigheid van heel veel mensen. Als we eenmaal slapen willen we wel dat de slaap zo optimaal mogelijk is. Logisch ook, want als het goed is brengen we een derde van ons leven door in de slaapkamer. Omdat duurzaamheid ook steeds belangrijker wordt, willen we in 2020 ook een duurzame inrichting voor onze slaapkamer. Hoe krijg je dat voor elkaar? In dit blogartikel staan nuttige tips over hoe jij deze belangrijke ruimte in je huis op een bewuste manier kan inrichten. Wat in ieder geval niet mag ontbreken zijn: 

  • Duurzaam dekbed, kussen en deken
  • Duurzaam matras
  • Eco-verantwoord beddengoed 
  • Een goed klimaat in de kamer 

Ecologisch slapen

Het liefste brengen we zoveel mogelijk uren door in ons bed. Maar het gemiddelde wat we op deze plek spenderen is acht uur per nacht. Dan is een comfortabel matras van eco- verantwoorde middelen de beste keuze. In de standaard matrassen zitten namelijk materialen die synthetisch zijn, zoals traagschuim. Dit wordt vaak chemisch behandeld. Als je liever niet op chemische rommel je nacht wil doorbrengen, dan kun je kiezen voor een matras van natuurlijke materialen. In duurzame matrassen zit vaak wol, rubber en paardenhaar. Ecologische kussens zijn tegenwoordig ook steeds meer te koop, met vulling van spelt of boekweit. Het slaapt comfortabel en bevat geen chemische stoffen. 

Ecologisch slapen

Duurzaam beddengoed 

Dekbedden zijn in verschillende soorten duurzaam materiaal te koop. Denk hierbij aan wol, zijde, bamboe, tencel, dons of kapok. Heb je liever een zwaarder dekbed, dan vind je het hoe dan ook fijn om onder een dekbed van wol of kapok je nacht door te brengen. Ben je een voorstander van een dun en soepelvallend dekbed, dan is een zijden dekbed jouw favoriet. Ben je veganist en wil je er zeker van zijn dat jouw beddengoed geen dierlijk materiaal bevat? Kies dan voor een dekbed van bamboe of tencel. Beide vallen soepel, zijn volumineus en reguleren vocht en temperatuur op een perfecte manier. Wil je ultieme zachtheid beleven? Dan is dons het dekbed waar jij het liefste onder slaapt. Er wordt van veren gezegd dat dit ook duurzaam is, maar vaak worden de veren bewerkt met chemisch materiaal om ervoor te zorgen dat er geen vlees aan zit. Let dus goed op de etiketten en laat je niet op het verkeerde been zetten.  

Planten voor extra zuurstof 

Als er niet genoeg zuurstof in je slaapkamer circuleert, kan het benauwd worden. Ook al slaap je genoeg uren, dan kan het alsnog gebeuren dat je wakker wordt met kramp en/of hoofdpijn. Dat wil je natuurlijk voorkomen en dat kan heel simpel door een aantal planten neer te zetten. Planten geven namelijk zuurstof af en zuiveren de lucht. De Sanseveria is echt een fijne plant voor de slaapkamer, want deze heeft weinig licht nodig en geeft wel veel zuurstof af. De Aloë Vera is om die reden een goede optie. Toch moet je de Aloe Vera wel in de vensterbank zetten, want deze plant doet het goed op zonlicht. Vergeet verder niet je slaapkamer en je beddengoed te luchten. 

Heb jij nog meer tips voor de inrichting van een duurzame slaapkamer. Wij lezen graag je reacties als aanvulling op dit artikel. 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.