Wil jij je badkamer zo comfortabel mogelijk inrichten, maar wil je daarnaast ook energie besparen? Dat is mogelijk met deze tips waarmee je energie kunt besparen voor de badkamer. Energiebesparende oplossingen hoeven namelijk niet te betekenen dat je er ook in comfort op achteruit gaat, dus lees snel verder als je nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden.

1. Installeer een douche wtw-systeem

Met een douche wtw systeem, ofwel een warmteterugwinning systeem, hergebruik je de warmte van het douchewater dat in het afvoerputje wegloopt. Deze warmte wordt gebruikt om het koude water voor te warmen, waardoor er minder energie nodig is. Je kunt dit energiebesparende warmteterugwinning systeem onder de vloer van je douche of bij een afvoerpijp laten plaatsen. Het zorgt wel voor wat verbouwingswerk, maar dan kun je lekker warm en duurzaam douchen. 

2. Monteer thermostatische kranen met een energiebesparende nulstand

Heb je een normale mengkraan en komt daar lauw water uit als hij op de nulstand staat? Dan wordt er zonder dat je er erg in hebt water verwarmd. Dit betekent dat elke keer als je de kraan aanzet de cv-ketel aanslaat en het onnodig veel energie kost. Door thermostatische kranen te monteren met een energiebesparende nulstand kun je veel energie besparen. Als je deze kraan openzet op de nulstand komt er koud water uit en hoeft de cv-ketel niet aan te slaan.
Nog een extra tip op energie te besparen: Draai de kraan niet te ver en te lang open als je je handen wast, en draai hem dicht tijdens het tandenpoetsen of het scheren.

3. Installeer energiezuinige lampen

Heb je nog halogeenlampen in je badkamer dan kun je snel een besparingsslag maken door deze lampen te vervangen voor LED verlichting. Er is enorm veel keus als je LED verlichting wilt kopen, van sfeervolle armaturen voor het plafond met lampen waar warm licht uit komt tot heldere ledspotjes voor bij de wastafel. Het voordeel van LED-verlichting is dat er geen energie verloren gaat als het wordt omgezet naar licht, en is daardoor tot 90% energiezuiniger dan halogeenlampen. En een LED damp kan tot wel 70.000 branduren mee, dus dat scheelt je ook weer in de kosten voor het vervangen van lampen.

4. Monteer een waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop kun je lekker uitgebreid douchen terwijl je minder warm water en dus minder energie verbruikt. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is je douchekop los te schroeven en er een waterbesparende douchekop voor terug te plaatsen. Doordat een waterbesparende douchekop een ander soort gaatjes heeft stroomt het water minder hard zonder dat je dat merkt aan de douche straal. En daardoor hoef je minder water te verwarmen wat weer energie bespaart. Nog een extra tip om energie besparen onder de douche is om korter te douchen, bijvoorbeeld met een timer of zet je favoriete korte liedje op. 1 minuut minder douchen per dag kan op jaarbasis namelijk al 15 euro besparen. 

5. Vervang je radiator door vloerverwarming

Ook deze tip zorgt voor enig verbouw ongemak, maar vloerverwarming is efficiënter voor het verwarmen van je badkamer dan een radiator. Bovendien is de gevoelstemperatuur ook hoger als je met je blote voeten op een warme vloer staat. Daardoor hoef je de thermostaat minder hoog te zetten en gebruik je minder energie.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.