Wil je een hypotheek aanvragen? Dan is het verstandig je goed voor te bereiden.

Bestedingsdoel

Waar wil je een hypotheek voor aanvragen? Afhankelijk van je wensen kun je een hypotheek aanvragen om een (tweede) huis te kopen, te verbouwen, verduurzamen, een bestaande hypotheek te herfinancieren, of om geld uit de woning vrij te maken om ‘op te eten’. Het kan allemaal, maar er spelen bij iedere besteding andere aspecten een rol. Niet in de laatste plaats op fiscaal vlak. Maar bijvoorbeeld ook dat je door het bestedingsdoel recht hebt op een hogere hypotheek of lagere rente.

Als het doel bekend is kan je gaan bepalen wat de slimste en/of voordeligste manier is om dat doel te financieren.

 

Advies

Het is verstandig advies in te winnen bij een professional voordat je een hypotheek gaat aanvragen. Zij zijn bekend met de meest recente wet- en regelgeving en alle mogelijkheden. De adviseur kan met behulp van jouw input de hypotheek zo inregelen zodat deze aan alle regels en eisen voldoet. En waar mogelijk zoals jij het graag wilt. Wat onder andere aan bod komt is de hoogte van de hypotheek, de rente en rentevast periode, de looptijd,  de aflosvorm en de bruto en netto maandlasten. Al deze informatie is nodig om de juiste hypotheek aan te vragen. Maar ook om een geldverstrekker te kiezen die past bij de gekozen hypotheek.

 

Hypotheek aanvragen

Zodra je weet hoe de hypotheek eruit moet gaan zien, kan je de hypotheek aanvragen. Of ze noemen dat ook wel een hypotheek afsluiten. Bij sommige geldverstrekkers kun je niet zelf een hypotheek aanvragen, die werken uitsluitend met adviseurs. Wil je echt zelf een hypotheek aanvragen dan kan dat door middel van “execution only’. Je kiest er dan bewust voor om zonder advies-/ adviseur een hypotheek aan te vragen.

Omdat het een maandelijks terugkerende (vaak) hoge kosten post betreft, doe je er verstandig aan je wel te laten adviseren. En via een adviseur kan je ook bij meer geldverstrekkers terecht waardoor je keuze groter is, hetgeen behoorlijke besparingen kan opleveren. Daarnaast is het van belang dat je geen fouten maakt waardoor je hypotheek niet meer voor fiscaal voordeel in aanmerking komt. Die controle is er niet bij execution only.

 

Proces hypotheek aanvragen

Nadat de hypotheek is aangevraagd wordt een rente aanbod uitgebracht of je ontvangt een bevestiging dat de rente is gereserveerd. Daarna dien je de gevraagde stukken aan te leveren. Zodra alle gevraagde stukken zijn aangeleverd bij de geldverstrekker gaat die de ingediende documenten beoordelen. Is de beoordeling positief dan wordt het bindend aanbod uitgebracht. De naam zegt het al, deze is bindend! De geldverstrekker geeft hiermee aan dat ze de hypotheek zullen gaan verstrekken. De hypotheek wordt verstrekt op de wijze zoals in het bindend aanbod staat beschreven. Bij de meeste partijen is het ook niet mogelijk deze nog aan te passen, vandaar dat het van belang is de hypotheek gelijk goed aan te vragen of de benodigde wijzigingen door te geven voordat het bindend aanbod is uitgebracht.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.