De aanschaf van een nieuwe woning brengt heel veel regelwerk met zich mee. Hierbij heeft de financiering de grootste prioriteit. Ga je de hypotheek op tijd rond krijgen om jouw droomwoning te kopen? Hoeveel kan je maximaal lenen en hoe vind je een hypotheek die bij jouw financiële situatie past? Om deze vragen te beantwoorden is het verstandig om een financieel adviseur in te schakelen. Doe je voordeel met zijn tips zodat een hypotheek Deventer snel en praktisch geregeld is. Wij zetten de belangrijkste zaken alvast op een rijtje.

Bereid je goed voor

Staat er binnenkort een oriëntatiegesprek bij een hypotheekadviseur op de planning? Kom dan alvast goed voorbereid naar het gesprek. Veel mensen maken de fout om geheel blanco een gesprek in te stappen. Bedenk hierbij dat je per uur betaalt en je duurder uit bent als er nog veel op papier gezet moet worden.

Zet daarom zoveel mogelijk al voor jezelf op een rijtje. Wat is je inkomen op dit moment? Hoe zit het met de contractduur van jouw werkgever? Wat zijn je vaste lasten? Enzovoorts. Bedenk tevens alvast een aantal vragen die je tijdens het oriënterend gesprek wilt stellen. Zo kan je samen met de financieel adviseur direct aan de slag.

Leg – indien mogelijk – eigen spaargeld in

Vroeger was een hypotheek afsluiten of verhogen heel eenvoudig. Na de financiële crisis is dit echter een stuk moeilijker geworden. Ook onderhandelen over de rentetarieven is er niet meer bij. Dit zorgt er voor dat mensen meer genoodzaakt zijn om eigen spaargeld in te leggen. Hoe meer spaargeld, hoe minder groot het risico voor de bank zal zijn en hoe sneller jij een hypotheek kunt afsluiten. Bekijk daarom goed hoeveel spaargeld je op dit moment kunt missen en hoe het toekomstplaatje er voor jou uitziet. Kortom, wat is jouw financiële situatie nu en in de toekomst? De financieel adviseur heeft deze informatie nodig om de voordeligste hypotheek te regelen.

eigen spaargeld

Waar ben je écht het voordeligst uit?

Vaak adverteren banken met lage hypotheekrentes als je meerdere verzekeringen afsluit. Dit lijkt misschien heel voordelig, maar als je alle kosten bij elkaar optelt ben je soms nog duurder uit dan als je deze ‘korting’ laat schieten. Laat je daarom niet verleiden door spotprijzen en blijf altijd realistisch. Ga samen met een hypotheekadviseur om de tafel zitten en bespreek de voor- en nadelen van ieder voorstel. Zij kunnen eenvoudig berekenen waar je écht het voordeligst uit bent, zodat je jezelf niet onverhoopt in de vingers snijdt.

Houd rekening met de toekomst

De toekomst kunnen we niet voorspellen. Een scheiding, overlijden of werkloosheid kunnen van invloed zijn op de betaalbaarheid van jouw hypotheek. Staar je daarom niet blind op de mogelijkheden voor jouw huidige financiële situatie, maar houd alle opties open. Als je op dit moment voor een historisch lage rente kiest en deze slechts kort vast staat, kan het zijn dat je in de toekomst (wanneer je juist misschien financieel krap zit) in de problemen kan komen. Maak daarom een afweging van de kosten die je op dit moment kunt veroorloven en hoe zeker dit zal zijn in de toekomst. Zo bescherm je jezelf tegen problemen die je in de toekomst wellicht niet kunt voorkomen en maak je een weloverwogen beslissing.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.