Heb je een elektrische auto? Wat zal het fijn zijn als je gewoon thuis, voor je deur, je auto kan opladen. Natuurlijk is elektrisch laden thuis mogelijk, maar dan heb je wel een laadvoorziening nodig, een laadpaal. Als je een eigen laadpaal op je oprit heb, heb je geen abonnement nodig. Je hebt altijd een laadpaal ter beschikking. Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het aanbod van dit type voertuig wordt steeds groter en kan je uit verschillende modellen kiezen.

Elektrisch rijden

Maar wat is elektrisch rijden precies? Bij dergelijke auto’s heb je elektromotoren in plaats van benzine- of dieselmotoren. De elektriciteit wordt dus gehaald uit een groot batterijpakket. Deze kan je keer op keer opladen, maar alleen heb je hiervoor een laadpaal nodig. Er zijn ook modellen auto’s die zowel een bandstofmotor als een electromotor hebben. Een ander kenmerk van zo een model auto is dat deze geen versnellingen heeft. De afstand die je met je auto kan afleggen is afhankelijk van verschillende factoren. Enkele hiervan zijn: het gewicht van de auto, de accucapaciteit en de snelheid waarmee je rijdt.

Hoe laad je op

Om gebruik te blijven maken van je elektrische auto, moet je hem regelmatig opladen. Het laden doe je bij een laadpaal. Het opladen is een simpele handeling. Je doet gewoon hetzelfde als bij een elektrisch apparaat. Sluit je auto met een hiervoor bestemde kabel aan op de laadpaal. De accu begint te laden. De laadtijd verschilt kan per auto verschillen. Je kan het onderscheid maken tussen gewoon laden en snelladen. Bij het eerste neemt het laden meer tijd in beslag. Snelladen doe je bij een snellaadpaal en opladen gebeurt in een veel kortere periode. Gewoon laden is goedkoper dan snelladen.

Voordelen

Een elektrische wagen heeft zijn voordelen. Dit soort voertuigen zijn wel duurder, maar als het gaat om onderhoud kost het je minder. Hoe? Elektriciteit is goedkoper dan bijvoorbeeld diesel. Een ander voordeel van dit type voertuig is dat je qua onderhoud toch een stukje minder kwijt bent. Dit komt doordat zo een auto namelijk minder bewegende onderdelen heeft, waardoor je ook minder last van slijtage hebt. Elektrische auto’s zijn verder ook voordeliger, omdat ze milieuvriendelijker zijn. Auto’s met benzine motoren geven dampende uitlaat, maar een elektrische auto niet. Er worden dus geen stoffen uitgestoten die de lucht vervuilen.  Een ander voordeel is dat elektrische auto’s voor minder geluidsoverlast zorgen.

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.