Iedere inwoner van Nederland maakt vaak veelvuldig gebruik van kraanwater. Dit om mee te wassen, om in te koken, om onder te douchen, om te drinken, etc. Echter kan het zijn dat er veel kalk in het kraanwater in je woning zit. Hierdoor kun je lichamelijke klachten krijgen, maar dit kan ook schadelijk zijn voor allerlei objecten in je woning. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan de kalkaanslag op de tegels in je badkamer, of in je toiletpot. Wanneer jij veel last hebt van kalk in het kraanwater in je woning. Is het raadzaam om eens je waterleiding te laten ontkalken. Een waterleiding laten ontkalken kun je door verschillende gespecialiseerde bedrijven laten doen.

Waterleiding laten ontkalken

Voordat het kraanwater daadwerkelijk uit je keuken- of badkamerkraan stroomt heeft het vaak al een lange weg afgelegd. Kraanwater is namelijk ooit begonnen als grondwater of rivierwater. Voordat dit water kraanwater wordt, worden er tijdens dit proces allerlei mineralen opgenomen zoals bijvoorbeeld kalk. Wanneer er teveel kalk in het drinkwater zit kan dit hoofdpijn, spierpijn, diarree, braken, etc. tot gevolg hebben. Daarnaast kan kalk ook allerlei elektrische apparaten in je woning beschadigen. Elektrische apparaten kun je eenvoudig zelf ontkalken. Dit door azijn te laten koken in je waterkoker bijvoorbeeld. Maar een waterleiding ontkalken is iets wat je niet zomaar gemakkelijk zelf kunt doen. Hiervoor kun je het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Net behulp van ‘strooming’ kunnen de waterleidingen in jouw woning worden ontkalkt. Strooming is het spoelen van de waterleidingen in je woning met hulp van waterstofperoxide. Wanneer er teveel kalk in de waterleidingen van jouw woning zitten kun je dit gemakkelijk zelf herkennen.

Te veel kalk herkennen

Wanneer er teveel kalk in de waterleidingen van jouw woning zit, kun je dit gemakkelijk herkennen. De elektrische apparaten die jij in huis gebruikt en gebruik maken van water zullen dan namelijk steeds kapot gaan. Hierbij kun je denken aan een koffiezetapparaat, waterkoker, wasmachine, etc. Daarnaast zal er op de glazen douchewand in je badkamer een hele witte waas zichtbaar zijn. Wanneer dit het geval is, kun je de waterleidingen in je woning laten ontkalken. Ook kun je zelf een aantal zaken doen om een te grote hoeveelheid kalk in je kraanwater te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld een waterontharder op je keukenkraan en je badkamerkraan plaatsen. Dit is vaak een soort magneetje wat je gemakkelijk zelf kunt monteren. Daarnaast kun je ook een waterzuiveraar aan laten sluiten op de kranen in je woning. Hierdoor wordt het kraanwater gezuiverd voordat het daadwerkelijk in je wasmachine, douchebak, etc. terechtkomt. Wanneer je bijvoorbeeld een Amerikaanse koelkast koopt waaruit je vers, koud drinkwater kunt halen, zal hier altijd een filter aan verbonden zijn. Deze filter zorgt ervoor dat het water eerst gefilterd wordt voordat jij het kraanwater uit je glas drinkt. Daarnaast wordt hiermee ook de levensduur van jouw koelkast verlengt. Wanneer de leidingen in je koelkast namelijk vol zitten met kalk, zal deze na verloop van tijd de geest geven, of kun je geen drinkwater meer uit je koelkast tappen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.