Steeds meer mensen vervangen hun traditionele lampen voor led verlichting. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk dat je van de juiste sfeer en functionaliteit in huis geniet. Helaas staat led verlichting er nog steeds om bekend dat deze een zeer fel en onprettig licht uitstraalt. Dat was vroeger ook zo. Gelukkig heeft de techniek de afgelopen jaren niet stilgestaan en kan je eindeloos variëren met led verlichting. Zowel op het gebied van lichtsterkte als lichtkleur. Een dimmer voor led lampen komt hierbij goed van pas. Maar waar moet je op letten als je een dimmer aanschaft? Is het überhaupt mogelijk om alle verschillende soorten ledlampen te dimmen? Dat lees je in dit artikel.

Is iedere ledlamp dimbaar?

Deze vraag wordt enorm vaak gesteld in speciaalzaken. We zijn van traditionele verlichtingssoorten gewend dat deze vrijwel allemaal gedimd kunnen worden. Sommige mensen gaan er vanuit dat dit dan ook bij ledlampen het geval is. Dit is echter niet altijd juist. Alhoewel veel ledlampen tegenwoordig gedimd kunnen worden, zijn er ook nog een heel stel lampen verkrijgbaar waarbij dit niet mogelijk is. Als je een led dimmer aansluit op een lamp die niet voor een dimmer bedoeld is, kan deze knipperen, minder goed werken en in het ergste geval zelfs stukgaan.

De reden voor dit verschil is dat het dimmen van een ledlamp een stuk complexer is dan bij traditionele verlichting. Zo is er soms een speciale transformator nodig om de lamp te dimmen. Dit komt omdat ledlampen over een veel lagere voltage, wattage en spanning beschikken. Bij een GU54 en fittingen die op 12/24 Volt werken is een transformator altijd noodzakelijk. Hoog tijd om je in de verschillende mogelijkheden te verdiepen.

led dimmer inbouw

Waar moet ik op letten?

Wil jij graag zien dat jouw led verlichting gedimd kan worden? Dan is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Wij zetten de belangrijkste factoren voor jou op een rijtje:

  • Allereerst moet je natuurlijk weten of je huidige ledlamp gedimd kan worden. Dit kun je eenvoudig teruglezen in de specificaties van de lamp. Wanneer het niet aangegeven wordt, kun je er vanuit gaan dat de lamp niet gedimd kan worden. Twijfel je? Neem dan contact op met de leverancier van de lamp. Deze kan jou precies vertellen wat de mogelijkheden zijn. Wees niet zo onverstandig om een niet-dimbare lamp toch aan te sluiten op een dimmer, want dit komt de werking en levensduur van de lamp niet ten goede.
  • Is de lamp dimbaar? Bekijk dan goed wat de minimale belasting van de led dimmer is. Meestal ligt deze tussen de 20 en 50 watt. Ledlampen beschikken echter over het algemeen over een zeer lage wattage. Daarom zou het goed kunnen dat de lamp niet naar behoren werkt als deze op een led dimmer wordt aangesloten. Meestal zal je echter geen problemen ervaren als er meerdere ledlampen op één dimmer aangesloten worden, omdat de minimale belasting voor alle lampen geldt. Als je dit probleem wilt voorkomen is het beste om een LED dimmer met zo weinig mogelijk minimale wattage aan te schaffen.
  • We kunnen twee verschillende soorten led dimmers onderscheiden: de ‘leading edge’ en de ‘trailing edge’. De meeste led dimmers worden aangesloten op een ‘leading edge’. Dit komt voornamelijk omdat de trailing edge een zeer nieuwe variant is. Deze werkt geruisloos en snel, maar is enkel geschikt voor nieuwe generatie ledlampen. Vraag in de winkel na welke dimmer voor jouw lamp het meest geschikt is.

Omdat de techniek met betrekking tot de led dimmer nog lang niet voltooid is, zullen er in de toekomst waarschijnlijk meerdere technieken beschikbaar worden. Houd daarom de updates goed in de gaten, zodat je altijd over de beste dimmer van dat moment beschikt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.