Een ledikant mag absoluut niet ontbreken in de babykamer. Een fijne slaapplek voor de baby is van essentieel belang. Niet alleen voor de baby zelf, maar ook voor jou als ouder. Wanneer je baby comfortabel slaapt, zal dit ook jouw nachtrust zeker ten goede komen. De aanschaf van een ledikant is dan ook vaak één van de eerste dingen die jonge ouders ondernemen. Hierbij wordt er vaak gekeken naar de looks. Logisch ook, want ledikanten zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar en je wil uiteraard wel dat deze aansluit bij de rest van de babykamer.

Een ledikant kopen gaat echter verder dan enkel de looks. Je moet met nog veel meer andere dingen rekening houden. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten voordat je die gewilde Bopita ledikant aanschaft!

Bopita ledikant

Vanaf welke leeftijd kies je voor een ledikant?

Dit is misschien wel het belangrijkste dilemma waar jonge ouders voor komen te staan. Want kies je nu voor een ledikant, een wieg of misschien zelfs wel een co-sleeper? Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat er geen goed of fout is. Wat jij kiest, kan voor jou misschien heel prettig zijn en zal voor een ander niets zijn. Dat betekent niet dat één van jullie twee het slecht doet, maar wel dat iedere moeder én baby anders is en dus ook andere eisen aan een fijne slaapplek stelt.

Over het algemeen zullen jonge baby’s het prettiger vinden om in de geborgenheid van een wiegje te slapen. Een ledikant voelt dan vaak nog te groot. Wanneer je je kind echter van jongs af aan in het ledikant legt, dan zal deze niet beter weten. Een co-sleeper kan in het begin ook heel prettig zijn. Zowel voor de moeder als de baby. De baby vindt het prettig om na 9 maanden zwangerschap nog steeds dichtbij de moeder te zijn. Bovendien is het voor de moeder ook prettiger bij bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Even aanleggen en vervolgens weer lekker slapen.

Dit betekent uiteraard allemaal niet dat je een baby pas op latere leeftijd in een ledikant mag leggen. In tegendeel zelfs. Een ledikant is ook voor pasgeboren baby’s prima geschikt. Als je de baby echter de eerste weken op jullie kamer wilt laten slapen, dan is een wiegje simpelweg praktischer omdat deze minder groot is. Na circa 5 maanden zijn vrijwel alle kinderen zo groot en fysiek behendig geworden dat ze wel naar een ledikant moeten.

De juiste maat

Bij het kopen van een nieuw ledikant is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Allereerst de juiste maat. Ledikanten zijn meestal verkrijgbaar in de standaardmaat 60×120 cm. Hierbij is aan alle veiligheidsregels gedacht en voldaan. Zodat je je kindje met een gerust hart in bed kunt leggen. Controleer wel altijd of het ledikant aan deze eisen voldoet. Bij kwalitatieve webshops zoals Beddies.nl kun je dit gelukkig wel verwachten.

Verstelbare bodem

Dit lijkt zo vanzelfsprekend, maar er zijn ook nog genoeg (oudere) babybedden die geen verstelbare bodem hebben. Dat is minder prettig, want zo kan je de bodem niet verstellen wanneer je kind fysiek sterker wordt. Over het algemeen wordt al aangeraden om de bodem naar de middelste stand te zetten wanneer je kind begint met rollen. Zodra deze ook nog eens tot zit kan komen, dan is het tijd om het bedje heel snel naar beneden te zetten. Een verstelbare bodem is dan ook zeker iets om op te letten. Gelukkig zijn de meeste nieuwe bedjes tegenwoordig wel uitgerust met een dergelijke bodem.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.