Als je gaat verhuizen naar een nieuwe woning is het aan te raden om daar meteen voldoende planten in te zetten. Dat ziet er niet alleen decoratief uit, maar het zorgt er ook voor dat je woning er beter aangekleed uitziet. Planten hebben daarnaast een nuttige functie, want ze zorgen ervoor dat het binnenklimaat in je huis een stuk gezonder wordt. De ene plant kan dat beter dan de andere. Welke planten je voor het zuiveren van de lucht het beste kunt gebruiken is te zien op  https://www.roessink.com. Dat bedrijf heeft leuke oplossingen ontwikkeld voor planten in woningen en kantoren.

Geen kennis van de natuur nodig

Als je het belangrijk vindt om luchtzuiverende planten in huis te halen, maar niets weet van de verzorging van planten, zijn groene wanden een mooie oplossing. Een groene wand bestaat uit een constructie, waarbij planten langs een hekwerk omhoog kunnen klimmen. De wortels zitten in potten, die in elementen worden geplaatst. Daar wordt automatisch water toegevoegd, zodat de planten niet kunnen uitdrogen. Eventueel overtollig vocht wordt door middel van een klein gootje automatisch afgevoerd. Het enige dat je zelf nog moet doen bij deze planten is ze enkele keren per jaar wat mest geven.

Wat doen luchtzuiverende planten?

Luchtzuiverende planten halen stoffen uit de lucht die niet goed zijn voor de gezondheid van mensen. Daarbij kun je denken aan stikstof en fijnstof. De planten zorgen er ook voor dat CO2 uit de lucht wordt gehaald, wat goed is voor het klimaat. Deze stoffen komen voor een deel terecht in de wortels, waar ze worden afgestaan aan de grond. De CO2 wordt gebruikt voor de stofwisseling van de planten. Een prettig effect daarvan is dat er zuurstof wordt teruggegeven aan de lucht. Een zuurstofrijke omgeving zorgt ervoor dat mensen zich prettiger voelen. Daarnaast zorgen planten voor een juiste vochtbalans.

Effecten op de gezondheid

De effecten van groene planten in woningen en kantoren moeten niet worden onderschat. Als de vochtbalans optimaal is, hebben mensen minder last van luchtwegproblemen en droge ogen. Ook zorgt een goede vochtbalans ervoor dat mensen het minder snel te warm of te koud hebben. Dat stoffen als stikstof en CO2 uit de lucht worden gehaald en vervangen worden door zuurstof, zorgt ervoor dat mensen actiever zijn. Ook blijkt dat met groene planten de gezondheid verbetert. Het effect is niet groot, maar toch zijn werknemers in een groen kantoor gemiddeld ongeveer 1,5 dag per jaar minder met ziekteverzuim.

Psychologisch effect

Het is al langer bekend dat het gebruik van afbeeldingen uit de natuur een rustgevend effect heeft op mensen. Als er voldoende groene planten in een ruimte worden gezet hebben die hetzelfde effect. Ook in woningen zijn die effecten te herkennen. Dat blijkt doordat mensen met een groene wand in hun huis aangeven dat ze het fijner vinden om thuis te zijn. Ook blijkt dat mensen met veel luchtzuiverende planten in huis er beter in slagen om te ontspannen en uit te rusten. Ze worden ook fitter wakker.

 

 

 

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.