Je kunt natuurlijk goede voornemens bedenken die je toch snel weer breekt, of je kunt 2020 op een andere wijze beginnen; door je eigen huis te verbeteren! Misschien dat je er zelf ook beter van wordt, het zal je in ieder geval een beter gevoel geven. Met name de vele smart home opties die momenteel verkrijgbaar zijn bieden enorm veel mogelijkheden om het wooncomfort te verhogen. Naast slimme assistenten, lampen die je naar hartenlust kunt instellen en luidsprekers die je door de hele woning kunt bedienen, mogen ook gemotoriseerde rolgordijnen niet ontbreken in het lijstje verbeteringen in huis. Waarom geautomatiseerde raamdecoratie een goed begin is van 2020, en wat er zoal mogelijk is met gemotoriseerde rolgordijnen lees je op deze pagina!

Hoe ‘smart’ is jouw ‘home’?

Niet iedereen loopt direct warm voor smart home mogelijkheden. Hoe moeilijk is het nou om een lichtknop om te zetten? Dat is ook niet moeilijk, en daar gaat het eigenlijk juist om. Waarom zou je steeds opnieuw dezelfde handeling verrichten wanneer je dit kunt overlaten aan een apparaat? We doen heel veel dingen in huis automatisch zonder daarbij stil te staan, en realiseren ons niet dat het veel makkelijker kan. Je hebt ook geen afstandsbediening nodig op je televisie, vroeger stonden onze (groot)ouders ook gewoon op om van Nederland 1 naar Nederland 2 te schakelen. Een smart home begint bij het vervangen van één handeling, en voegt daar meer mogelijkheden aan toe.

Hoe werken gemotoriseerde rolgordijnen?

We hebben zojuist al even de lichtknop genoemd, die kun je zelf ook schakelen of indrukken. Dat geldt natuurlijk ook voor de gordijnen. Als je in 2020 iedere ochtend de gordijnen opent in de ochtend en sluit in avond voer je deze handeling dus 732 keer uit (2020 is een schrikkeljaar). Vooruit, tel er een paar dagen af voor vakantie, maar vermenigvuldig het met de raamdecoratie op de slaapkamer, misschien ook de kinderkamer, wellicht op zolder, in de keuken etc. Als je er even bij stilstaat is dat niet veel anders dan steeds weer naar de televisie lopen om een ander kanaal te kiezen. Het past goed bij een voornemen om meer te bewegen, maar dat zet geen zoden aan de dijk.

Gemotoriseerde rolgordijnen zijn uitgerust met een gordijnrails die de raamdecoratie in beweging zet. Er zit een elektromotor in verwerkt die gevoed wordt met (oplaadbare) batterijen of via een aansluiting op het lichtnet. Je kunt de gordijnen openen en sluiten op verschillende manieren. Handmatig met een afstandsbediening of knop, of geautomatiseerd op basis van een timer of lichtsensor. Binnen een smart home systeem kun je de gemotoriseerde rolgordijnen koppelen aan andere zaken zoals de verlichting. Je kunt bestaande gordijnen ‘slim’ maken door een elektrische gordijnrails aan te schaffen, het is ook mogelijk om een compleet nieuw set te kopen. Daarbij zijn met name vouwgordijnen en rolgordijnen in trek. Die zijn praktisch in gebruik, onderhoudsvriendelijk en ze zijn verkrijgbaar in een groot aantal kleuren en stijlen.

Welk soort rolgordijnen?

Laten we er even van uitgaan dat je kiest voor een rolgordijn. Dan rest de vraag welk type? Naast de kleuren en afwerking is het van belang een keuze te maken voor verduisterend of niet. Bij verduisterende rolgordijnen komt er geen licht door van binnen of van buiten, bij een half-verduisterend gordijn schijnt er wat licht door en bij transparante gordijnen moet je denken aan vitrage of glasgordijnen. Die breken het licht maar zijn nog wel doorzichtig. De Powered Blinds van Somfy zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar waaronder verduisterende rolgordijnen. Zo ben je voortaan heer en meester over het licht in de woning. Als je zelf goed meet of de gordijnen laat inmeten zal er geen licht meer doorschijnen. Daarnaast houdt dit soort raamdecoratie warmte binnen in de winter, en blijft de kamer beter koel in de zomer. Daarmee is het een ‘goed voornemen’ dat het hele jaar door zijn belofte zal waarmaken!

Dit moet je weten over gemotoriseerde rolgordijnen

De uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ geldt wel een beetje voor elektrische raamdecoratie. Met name brede verduisterende rolgordijnen kunnen zwaar worden, niet iedere motor kan hiermee overweg. Daarnaast zijn er speciale fluisterstille motoren die in de slaapkamer en kinderkamer ideaal zijn. Niet alle systemen zijn zomaar te koppelen aan een huisautomatisering systeem, met bijvoorbeeld een Somfy TaHoma bridge koppel je niet alleen gordijnen van dit merk, maar ook beveiligingscamera’s, slimme verlichting van bijvoorbeeld Philips of een Honeywell slimme thermostaat. En dan ontdek je waarom een smart home meer is dan ‘een knopje’ omzetten of ‘de gordijnen open en dicht schuiven’. Een slim huis is namelijk ook een veilig huis, een energiezuinig huis en bovenal een comfortabel huis!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.