Een tuin aanleggen is een klus wat vaak (te lang) uitgesteld wordt. Dit terwijl een geheel nieuw ingedeelde tuin veel kan betekenen voor het wooncomfort. Je droomtuin samenstellen is namelijk gemakkelijker dan het lijkt. Met de juiste voorbereiding en kwalitatieve spullen van tuinwinkel Thomassen Plant Protection kom je al een heel eind. Maar waar let je op bij het inrichten van een geheel nieuwe tuin? Schakel je professionele hulp in of doe je het zelf? In dit artikel leggen we je in 3 simpele stappen uit hoe je dit aanpakt.

1.    Begin altijd met een duidelijk plan

Net als bij iedere andere grote make-over van het huis is het wel belangrijk om met een duidelijk plan te beginnen. Bedenk goed in hoeverre je de tuin wilt veranderen. Dit hangt natuurlijk ook af van de staat waarin hij momenteel verkeert. Welke stijl zie je straks graag terug in de tuin? Wat is hier voor nodig? Wat is het maximum budget? Schrijf dit allemaal voor jezelf op. Zo krijg je meer inzicht in hetgeen wat nodig is.

Heb je nog totaal geen idee? Bezoek dan (online) een tuincentrum en bekijk wat er mogelijk is qua materialen en stijlen. Wat past er allemaal binnen jouw budget? Zorg er tevens voor dat je alvast bekijkt of je extra gereedschap aan moet schaffen. Het is immers wel belangrijk dat je tijdens het werk niet continu gehinderd wordt door een gebrek aan (goed) tuingereedschap. Investeer daarom alvast in een felco snoeischaar en andere essentials, zodat je goed voorbereid te werk kunt gaan.

2.    Meten is weten

Begin vervolgens met het meten van de gehele tuin. Zorg ervoor dat je elk hoekje meepakt en verwerk de maten in een handige tuinschets op schaal. Zo weet je precies met welke maten je straks aan de slag kunt gaan. Ook handig wanneer je nieuwe tuinmeubels aanschaft, want je weet zo precies wat er mogelijk is.

Geef op de tekening ook aan waar belangrijke elementen van de tuin zich bevinden. Denk bijvoorbeeld aan de vlonder tuin, tuinhuis, poort, enzovoorts. Dit zijn elementen die je natuurlijk wilt behouden. Deel je tuin zo logisch mogelijk in. Houd hierbij ook rekening met je gezinssituatie. Een ouder of juist jong stel zal misschien andere eisen stellen dan een gezin met jonge kinderen. Wees je hiervan bewust.

vlonder tuin

3.    Wat geef je uit?

Voorafgaand aan de verbouwing van de tuin is het wel al belangrijk om te bepalen wat je maximaal uit wilt geven. Maak een lijstje met de dingen die gekocht moeten worden en neem hier tevens de eventuele kosten van een hovenier in mee. Schrijf vervolgens op hoeveel je verwacht uit te geven aan ieder onderdeel van de tuin en hoeveel ruimte er dan nog binnen het budget overblijft. Wij adviseren om altijd minimaal 7% ruimte binnen je budget te laten. Zo ben je goed voorbereid op mogelijke onvoorziene uitgaven.

Probeer voor jezelf ook duidelijk te maken wat voor jou prioriteit heeft. Zo is het gemakkelijker om keuzes te maken als je dreigt tekort te komen. Zorg er in elk geval voor dat de basis klopt. Accessoires kunnen altijd nog op een later moment gekocht worden. Natuurlijk zijn de gestelde prioriteiten per persoon anders. Vind je een milieuvriendelijke tuin zeer belangrijk? Dan kan organische mest kopen weer je eerste prioriteit zijn, terwijl dit bij een ander wellicht hetgeen zal zijn waar op bespaard wordt. Blijf daarom dicht bij jezelf en bedenk wat jij belangrijk vindt. Dan zal het realiseren van jouw droomtuin alleen maar een heel groot feest worden.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.