Het is erg belangrijk om mobiel te blijven. Het is prettig om zelfstandig te kunnen voortbewegen en niet afhankelijk hoeven te zijn van de mensen om je heen. Als het lopen moeilijker wordt, dan kan je het gevoel krijgen dat je minder zelfstandig wordt. Je verliest de vrijheid om snel eventjes ergens naartoe te gaan. Een rollator kan wellicht de oplossing bieden voor jou. De rollator kan een bijdrage aan de mobiliteit leveren. Iemand kan weer zelfstandig de boodschappen doen, een bezoek brengen aan familieleden en een ommetje maken in of rondom de woning. Lees snel verder en ontdek meer over de rollator

Het juiste moment om een rollator te kopen

Wanneer het een juist moment is om een rollator aan te schaffen, verschilt per persoon. Je kunt vandaag nog vallen en je heup breken. Om een spoedig herstel te stimuleren is beweging erg belangrijk. Aangezien je heupen na verloop van tijd ondersteuning nodig hebben, is een rollator ideaal. Daarnaast wordt een rollator ook veel gebruikt door ouderen. Een ergotherapeut kan gemakkelijk bepalen of een rollator al nodig is. Samen met de cliënt wordt het probleem bekeken, de ergotherapeut kan vervolgens bepalen of een rollator de oplossing kan bieden. 

Nadelen van een rollator

Velen denken dat een rollator altijd de oplossing biedt. Iedereen die balans wil tijdens het lopen, kan gebruik maken van een rollator. Helaas is dit niet helemaal waar. Een rollator biedt zeker in veel gevallen de juiste oplossing, maar niet voor iedereen. Om een rollator te kunnen bedienen, moet je namelijk beschikken over arm- en beenspieren. De spieren kunnen in sommige gevallen getraind worden, maar dit is niet altijd mogelijk. Naast de spierkracht die vereist is, speelt geld ook een rol. Een rollator biedt dan wel de uitkomst voor velen om zelfstandig te kunnen lopen, maar het is een dure investering. Een rollator wordt niet meer vergoed vanuit de basisverzekering. Als jij dus geen extra verzekering hebt afgesloten, dan dien je de rollator volledig zelf te betalen. 

Gebruik de hulp van een ergotherapeut

Een ergotherapeut kan de situatie van de persoon vaak goed beoordelen. Er wordt allereerst gekeken naar het probleem. Voor het probleem wordt een oplossing gezocht. Als de oplossing een rollator is, dan word je vervolgens ook geadviseerd welke rollator geschikt is. Er zijn namelijk talloze verschillende rollators verkrijgbaar. Het is een hele investering en het moet zekerheid bieden. De juiste rollator is daarom erg belangrijk. Een rollator kan veel verschillende soorten specificaties hebben. Als de rollator veel wordt meegenomen voor onderweg, dan is het praktisch als de rollator eenvoudig is in te klappen. Daarnaast gaan velen een eindje wandelen met de rollator. Tussendoor kunnen ze moe worden en willen ze tot rust komen. Het is praktisch als de rollator ook dient als een stoel.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.