Wil je binnenkort overstappen van energieleverancier? Misschien omdat je gaat verhuizen of omdat je gewoonweg toe bent aan een nieuw energiecontract? Dan is het verstandig om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Niet alleen om zo van de beste deal te genieten, maar ook om eventueel van een fijn energie cadeau te profiteren. Energie cadeau? Ja, je hoort het goed. Steeds meer energiemaatschappij adverteren met geweldige welkomstcadeaus en kortingsacties. Hierdoor worden nieuwe klanten met een warm welkom binnengehaald. Maar waar moet je op letten als je de verschillende aanbiedingen met elkaar vergelijkt? En wanneer is overstappen van energieleverancier eigenlijk de juiste beslissing? Dat en nog veel meer lees je in dit artikel.

overstappen energie

Energieleveranciers vergelijken

Wanneer je een nieuw energiecontract wilt afsluiten, wil je natuurlijk wel van de beste deal verzekerd zijn. Daarom is het belangrijk om de verschillende energieleveranciers in ons land met elkaar te vergelijken. De prijzen kunnen namelijk enorm uiteenlopend zijn. Maar hoe ontstaan deze prijsverschillen eigenlijk?

Het is een illusie om te denken dat de energieprijzen maar de ene maatschappij goedkoper zijn dan bij de ander. Dit is immers landelijk bepaald. Iedere energieleverancier betaalt hetzelfde voor zijn energie & gas. Toch ontstaan er wel prijsverschillen, maar dit regelt de energiemaatschappij zelf.

Bovendien is de ene energiemaatschappij misschien voor de buurman goedkoper, maar hoeft dat voor jou nog niet zo te zijn. Dit hangt van verschillende factoren af. Denk bijvoorbeeld aan je energieverbruik, maar ook of je vooral energie overdag of in de weekenden gebruikt. Ook het type woning speelt een uitermate belangrijke rol. Gelukkig betekent dit niet dat je zelf een uitvoerig onderzoek moet instellen. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende online vergelijkers, waardoor je na het invullen van enkele gegevens al ziet welke leverancier voor jou het voordeligst zal zijn.

energieverbruik buren

Waarom een energiecadeau?

Maar waarom adverteren veel energieleveranciers dan met mooie energiecadeaus als je bij hun klant wilt worden? Het klinkt immers een beetje vreemd. Het lijkt er hierdoor bijna op alsof je geld toe krijgt om een contract af te sluiten. Dit is ook zo en dat heeft meerdere oorzaken.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel mensen jarenlang bij dezelfde energieleverancier blijven. Wanneer ze hier eenmaal een contract hebben afgesloten, doen ze verder geen moeite meer om andere mogelijkheden te onderzoeken. Hier doen veel energiemaatschappijen dan ook hun voordeel mee. De korting die je ontvangt als je lang bij dezelfde maatschappij blijft, weegt bijvoorbeeld helemaal niet op tegen de welkomstkortingen die gegeven worden. Hierdoor wordt er aan de mensen die lang klant blijven juist extra veel geld verdiend. Jij als klant kunt daardoor ook veel geld besparen door regelmatig van energieleverancier over te stappen. Zo profiteer je opnieuw van welkomstkortingen en bijzondere energiecadeaus.

Natuurlijk moet je bij het overstappen van energieleverancier niet alleen naar de welkomstacties kijken, maar ook bedenken of deze maatschappij doet wat hij belooft. Hiervoor raden wij aan om de consumentenervaringen online te lezen. Zo weet je zeker dat je over een betrouwbare energieleverancier beschikt en een mooi energiecadeau is dan natuurlijk nooit weg!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.