Mede door de hoge gasprijzen kiezen steeds meer mensen er voor om zelf te stoken door middel van een open haard. Brandstof voor een open haard is tegenwoordig vaak goedkoper dan je huis verwarmen met een elektrische voorziening. Daarnaast staat een open haard ook gewoon heel gezellig in huis. Wel is het hierbij belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de veiligheid. Ieder jaar weer ontstaan er meer dan 2000 schoorsteenbranden. In sommige gevallen met zeer catastrofale gevolgen. Daarom is het belangrijk dat je precies weet hoe je te werk moet gaan. Alleen een mooie schoorsteen, schoorsteenkap en haard is niet voldoende. Je moet ook weten hoe je veilig en efficiënt kunt stoken. Daarom hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet.

Laat de schoorsteen regelmatig vegen

Een van de belangrijkste oorzaken van een schoorsteenbrand is vuil in de schoorsteen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vogelnest die de doorstroom blokkeert. Het is heel gevaarlijk als de lucht vanuit de open haard niet goed weg kan trekken. Als er onvoldoende trek is, zullen kwalijke stoffen naar binnen slaan. Hierdoor loop je het risico op bijvoorbeeld een koolstofmonoxide vergifting. Daarnaast neemt ook het risico op brand toe. Daarom is het heel belangrijk dat de schoorsteen regelmatig geveegd wordt. Op die manier voorkom je brand en verhoog je de veiligheid in huis.

Heb je het gevoel dat er onvoldoende trek is of merk je dat er veel lucht naar binnen trekt? Doof dan zo snel mogelijk het vuur (bijvoorbeeld met zand) en ventileer voldoende. Steek pas weer de haard aan als je zeker weet dat het probleem is opgelost.

Wat te doen bij schoorsteenbrand?

Is er onverhoopt toch een schoorsteenbrand ontstaan? Raak dan vooral niet in paniek. Veel mensen denken het vuur snel te doven door hier simpelweg water op te gooien. Dit is echter een heel slecht idee en mag nooit gedaan worden in geval van brand. Als je op die manier het vuur in de open haard of kachel probeert te doven, ontstaat er door het temperatuurverschil extra veel stoom. Die stoom is ongelooflijk heet. Door de druk en de hitte kan er zelfs een explosie ontstaan. Dit is uiteraard levensgevaarlijk en moet hoe dan ook voorkomen worden.

Zorg voor voldoende ventilatie

Veel woningen zijn tegenwoordig zó goed geïsoleerd, dat er nog maar weinig ruimte overblijft voor ventilatie. Wanneer je graag stookt met een open haard is het echter wel van belang dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan. Ook omdat schone lucht gemakkelijker te verwarmen is. Er moet bovendien voldoende zuurstof worden toegevoerd in de woonruimte om de veiligheid te waarborgen.

De juiste brandstof

Ook de brandstof die je kiest is van belang om veilig te kunnen stoken. Er zit veel verschil tussen de diverse soorten brandstof. Lees je daarom goed in en laat je adviseren door een specialist. Bespreek hierbij ook de rol die de open haard in huis gaat vervullen. Gebruik je deze met name voor extra wooncomfort en gezelligheid? Dan vraagt dit een geheel andere aanpak dan wanneer je hier daadwerkelijk je woning mee wilt verwarmen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.