Heb je pas kunstgras gekocht en ben je nu nog op zoek naar de juiste manier om deze aan te leggen? Kunstgras aanleggen is gemakkelijker dan het klinkt. Ben je van plan om je tuin een snelle make-over te geven? Maak dan gebruik van de volgende tips voor een prachtig gazon.

Een goede basis is het halve werk

Kunstgras aanleggen is niet moeilijk, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden wil je deze in optimale conditie houden. Hierbij geldt met name dat de ondergrond juist moet zijn. Een goede basis is het halve werk. Een goede ondergrond voor kunstgras bevat een zandbed van minimaal 5 centimeter. Daarnaast moet er van een juiste doek gebruik worden gemaakt. Dit doek is niet alleen belangrijk om het gazon te nivelleren, maar is ook noodzakelijk om de tussenkomst van onkruid te voorkomen. Wanneer het gras enkel voor de sier wordt gebruikt, volstaat een simpele non-woven gronddoek. Als deze als ondergrond dient voor spelende kinderen is het verstandig om een drukverdeeldoek te plaatsen.

Ontdek de juiste hoek voor een mooi gazon

Kunstgras wordt altijd op een rol geleverd. Hierdoor zijn bepaalde plekken van het gras minder mooi om te zien. Daarom is het verstandig om eerst kritisch te bekijken vanuit welke hoek het gras op zijn mooist is. Plaats het gras in de juiste richting voor het beste resultaat. Bij het plaatsen van het kunstgras is het tevens noodzakelijk om uit verschillende hoeken te snijden. Zo creëer je het formaat wat bij jouw tuin past. Op de achterkant van het gras zitten duidelijke ribbels. Het is belangrijk dat hier tussendoor gesneden wordt, zodat deze intact blijven.

In de meeste gevallen kan het gras in één keer gelegd worden. Soms is het noodzakelijk om verschillende stukken uit te snijden en aan elkaar te lijmen. Het verlijmen van deze stukken is alleen mogelijk aan de zijkant van het gras. Hierdoor zal de lijmrand niet zichtbaar zijn en oogt het kunstgras natuurlijker.

mooi gazon

Kunstgras vastzetten

Als het kunstgras op de juiste manier is geplaatst is het tijd om deze goed vast te zetten. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. De meest gebruikte methode is het gebruik van zogenaamde grondpennen. Deze heb je waarschijnlijk al gebruikt bij het vastzetten van het doek. Zorg ervoor dat de pennen gelijkmatig over het grasveld worden verdeeld. Hierbij denken we vooral aan de hoeken van het gras, maar voor de beste bescherming dient er ongeveer om de meter een pin geplaatst te worden. Laat de pennen tussen de ribbeltjes op de achterkant invallen voor het mooiste resultaat.

Kunstgras laten plaatsen

Heb je zelf twee linkerhanden en duizelt het je al door de bovenstaande tips? Of ben je fysiek niet in staat om het gazon zelf aan te leggen? Dan is het in de meeste gevallen ook mogelijk om van de legservice van de leverancier gebruik te maken. Informeer naar de mogelijkheden bij het bedrijf waar je het kunstgras hebt gekocht. Zo weet je zeker dat het gazon op de juiste manier wordt gelegd en hoef je enkel nog te genieten van het prachtige resultaat.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.