Er kunnen tal van redenen zijn waarom je overweegt om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Allereerst natuurlijk omdat kozijnen niet het eeuwige leven hebben. Daardoor zullen oudere kozijnen uiteindelijk een keer vernieuwd moeten worden. Daarnaast werken sommige kozijnen niet goed mee wanneer je je huis extra wilt isoleren. In dat geval kan het ook slim zijn om nieuwe kozijnen aan te schaffen. Is je huidige kozijn om welke reden dan ook aan vervanging toe? Dan zit je misschien met veel vragen. Want wat zijn nu precies de beste kozijnen? Waar moet je eigenlijk op letten? In dit artikel vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van nieuwe kozijnen. 

Betere isolatie 

Duurzaam wonen wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen hechten veel waarde aan de isolatiegraad van hun woning. Niet alleen met oog op het milieu, maar ook op de portemonnee. Het is geen geheim dat energie steeds duurder wordt. Daardoor kun je flink besparen door de woning beter te isoleren. Nieuwe kozijnen kunnen hier zeker aan bijdragen. Vroeger werd hierdoor steevast gekozen voor een houten kozijn, maar inmiddels is ook de keuze voor kunststof- en aluminium kozijnen erg populair. 

Als het gaat om de isolatiewaarde van het kozijn, dan maakt het materiaal tegenwoordig dan ook nog maar weinig uit. Hierbij speelt met name de keuze voor het glas een belangrijke rol. Met hoog rendementsglas bespaar je enorm veel. Dit in combinatie met goede kozijnen resulteert in een betere isolatie van jouw woning. 

Onderhoud 

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden bij de aanschaf van nieuwe kozijnen is het onderhoud. De meeste mensen kiezen voor kozijnen die zo min mogelijk onderhoud nodig hebben. In een druk leven heb je immers geen tijd om ook nog heel veel extra tijd in het onderhoud van je kozijnen te investeren. Hierdoor vallen houten kozijnen al snel af. Deze verlangen immers veel extra aandacht. Denk alleen maar aan de noodzaak om jaarlijks te schuren en te lakken. Dit is bij aluminium- en kunststof kozijnen niet nodig. Hierdoor zijn ze veel onderhoudsvriendelijker. 

Levensduur

Ook de levensduur is een belangrijk punt om op te letten. Nieuwe kozijnen zijn niet goedkoop. Daarom wil je er ook lang plezier van hebben. Aluminium- en kunststof kozijnen hebben verreweg de langste levensduur. Hier heb je gemakkelijk vijftig jaar plezier van. Deze hoef je dan ook meestal maar één keer in je leven te vervangen. Dit is bij houten kozijnen beduidend minder, met een maxima van ongeveer 25 jaar.  

Budget 

Ook je eigen budget is belangrijk om in overweging te nemen bij de aanschaf van nieuwe kozijnen. Wat is precies jouw budget? Aluminium kozijnen kosten het meest, maar die gaan wel een stuk langer mee. Houten kozijnen en kunststof kozijnen verschillen in prijs niet veel. Daarentegen vragen houten kozijnen wel om een stuk meer onderhoud en beschikken ze over een veel minder lange levensduur. 

Het beste kozijn bestaat niet. Bepaal zelf wat voor jou het beste kozijn is. Geheel afhankelijk van jouw eigen wensen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.