De tafel, en zeker de eettafel, is al jarenlang het middelpunt van het interieur. Een groot deel van het leven in huis vindt plaats aan de eettafel. Niet alleen om te eten wordt de eettafel gebruikt, maar tegenwoordig ook om te werken. Het hebben van een fijne eettafel met eetkamerstoelen is tegenwoordig onmisbaar. Afhankelijk van de grootte van de kamer en het type interieur, maak je een keuze voor jouw eettafel. Voor de meeste ruimtes is een eettafel voor vier personen of zes personen de gangbare keuze. Een tafel voor vier personen is vaak rond of rechthoekig. Een tafel voor vier personen of meer, dus voor zes of acht personen, is in de meeste gevallen rechthoekig. Je kunt ook een tafel op maat laten maken. Rond wordt dan te groot. Heb je een klein huis? Dan is een eettafel voor vier personen of twee personen ideaal.

Moderne stijl tafels

Tegenwoordig, met de komst van het industriële interieur, is er op het gebied van eettafels veel veranderd. Eettafel zijn niet langer alleen van houd maar worden ook met ijzeren poten aangeboden. Het voordeel van deze nieuwe stijl eettafels, is dat ze een stuk sterker en robuuster zijn. Deze tafels gaan een leven lang mee. De aanschafprijs mag dan wel hoger zijn, de kwaliteit is dat ook. De stijl van een houten blad wordt bepaald door de houtsoort en de behandeling ervan. Een eikenhouten tafel of teakhouten tafel zal een totaal andere stijl hebben dan een tafel van berken- of beukenhout. Ook de afwerking, bijvoorbeeld voorzien van een waslaag of laklaag, bepaald de stijl.

Moderne stijl tafels

Stijlen in tafelpoten

Voor een industriële tafel, of een robuuste tafel, heb je keuze in de poten. Poten zijn er in U-vorm X-vorm, vierkant- of trapezium-vorm. Elke stijl heeft een eigen uitstraling. Een X-vorm oogt dynamische en stoer waarbij een U-vorm of trapeziumvorm zakelijker aanvoelt. Ook de afwerking van de poten, denk aan blank ijzer, zwart of wit gepoedercoat of een andere kleur, bepaalde de stijl. Doordat de keuze zo groot is, doe je er goed aan, na te denken voordat je de nieuwe eettafel koopt. Ook hierbij is een tafel op maat laten maken, met de poten die jij mooi vindt een goede keuze.

De Barok tafel is op zijn retour

Waarbij enkele jaren geleden nog de barok-stijl zijn comeback had gemaakt, zien we nu deze stijl steeds minder. Een tafel met houten poot die van ornamenten is voorzien, raakt uit beeld. Mocht je dit willen, het is nog steeds verkrijgbaar. In het gehele interieur zijn deze kenmerken tegenwoordig hip; stoer, robuust, donkere kleuren, industrieel en authentiek.

Hoe moet je jouw interieur samenstellen

Een interieur samenstellen is moeilijker dan je denkt. Het is geen wonder dat er stylisten en woninginrichters bestaan die dit professioneel doen. Ga je toch zelf aan de slag? Begin dan met de meest prominente onderdelen van jouw interieur. Denk aan de zithoek of de eethoek. Kies hier wat jij mooi vindt en laat op basis hiervan andere keuzes op zijn plek vallen. Heb jij bijvoorbeeld leren eetstoelen en een stoere eettafel? Dan kies je voor een bank in dezelfde stijl. Hetzelfde doe je voor de verlichting; probeer de verlichting die aan het plafond hangt te matchen met staande lampen. Deze hoeven niet allemaal hetzelfde te zijn maar wel in eenzelfde stijl. Alleen zo creëer je eenheid in jouw interieur. Het interieur van je dromen kun je zo prima zelf maken.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.