De winter is in volle gang en we zijn al op heel veel verschillende weersomstandigheden getrakteerd. Van bizar hoge temperaturen voor de tijd van het jaar tot zelfs een pak sneeuw. De winters in Nederland zijn altijd erg wisselvallig. Inmiddels kijken velen van ons alweer reikhalzend uit naar het voorjaar, maar de koudste periode moet nog komen. Want waar het in januari vaak al koud is, zien we dat februari in ons land meestal nóg kouder is. Bovendien kan het nog vriezen tot in april.

Daarom goed om hier op berekend te zijn. Zeker als je in de tuin aan het werk wil. Want ondanks de kou is er in elke maand wel iets te doen. Kun jij wel wat tuintips voor de koudste maanden van het jaar gebruiken? Lees dan snel verder.

Houd de planten goed in de gaten

Er zijn genoeg planten die het hele jaar door kunnen blijven staan. Toch is het wel goed om ze extra in de gaten te houden bij extreme kou. Houd er daarnaast rekening mee dat dit de tijd is om alvast na te denken over nieuwe planten. Natuurlijk kan je deze nu nog niet planten, maar de nieuwe bollen zijn alweer volop in omloop en je kunt de grond ook alvast voorbereiden op de aanleg van zomerbollen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om alvast wat planten voor te zaaien en binnen op te laten groeien. Op die manier heb je in het voorjaar direct een mooie plant om naar buiten te plaatsen en hoef je niet eerst te wachten totdat deze opkomt. Een leuke manier om alvast bezig te zijn met de zomerse beplanting.

Wanneer kun je beginnen met opnieuw beplanten?

Als echte tuinliefhebber kijk je de winter misschien elk jaar wel om. Je kunt niet wachten om weer elke dag in de tuin aan de slag te gaan en heel wat uren buitenshuis door te brengen. Maar wanneer kun je eindelijk opnieuw beginnen met beplanten?

Nou, voorlopig nog niet. Zolang de kans op vorst bestaat, wordt dit afgeraden. Veel mensen krijgen zo rond maart al de lentekriebels en kunnen niet wachten om hun handen vuil te maken. Bedenk echter goed dat het tot IJsheiligen nog kan vriezen ’s nachts. Niet alle planten kunnen daar tegen. Daarom kunnen de meeste zomerse planten pas rond half mei echt geplaatst worden. Probeer je enthousiasme daarom zo goed mogelijk te bedwingen. Zo voorkom je dat straks heel veel bollen niet op zullen komen.

Wist je dat je in maart wel al een aantal dingen kunt planten? Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een border of haag. Deze zullen juist vanaf deze periode goed gaan groeien. Daarnaast kun je er ook voor kiezen – als je echt niet langer kunt wachten – om de zomerbollen alvast in een pot te plaatsen en op een plek binnen te laten groeien.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.