Vroeger hoefde een verwarming het alleen maar goed te doen, en stelde men geen eisen aan het uiterlijk van de verwarming. Ook energiebesparende verwarming was nog niet van belang. Tegenwoordig zijn dat wel belangrijke eisen van consumenten. Daar speelt de markt op in. Er zijn allerlei stijlvolle en innovatieve producten op de markt verschenen waarmee je je huis kunt verwarmen. We lichten er een aantal uit in dit artikel, zodat je inspiratie op kunt doen voor een nieuwe verwarming bij jou thuis. Een saaie radiator is lang niet meer je enige optie. Bovendien zijn er steeds meer mogelijkheden waarmee je niet langer op gas stookt. Dat is een duurzaam alternatief, maar je woning moet er wel geschikt voor zijn. Hieronder lichten we een aantal interessante opties voor je uit, zodat jij ook kunt overstappen.

Infraroodverwarming

Mensen met rugklachten of spieraandoeningen hebben vaak baat bij infraroodwarmte, zoals je die kunt ervaren in een infraroodsauna. Die ervaring kun je nu ook gewoon thuis hebben, met een infraroodverwarming. Zo’n verwarming is bijvoorbeeld in de douchecabine te installeren, waardoor je douche aangenaam aanvoelt op het moment dat je de douche instapt. Je vindt infraroodverwarmingen bij erkende leveranciers, zoals redwellinfraroodverwarming.nl.

Warmtepomp

Wie graag een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie in huis wil kan tegenwoordig ook kiezen voor een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem of lucht en verwarmt daarmee water voor je centrale verwarming. De pomp zal een deel van de benodigde energie uit elektriciteit moeten halen. Je veroorzaakt geen uitstoot met het gebruik van een warmtepomp, waardoor dit apparaat een geliefde optie is voor mensen die hun uitstoot willen beperken. Een nadeel van de warmtepomp is de hoge aanschafprijs.

Warmtepomp uitleg

Hybride systemen

Het is ook mogelijk meerdere systemen te laten samenwerken in één verwarmingsinstallatie. Zo kun je gebruik maken van een warmtepomp, waarbij je oude gaskachel het overneemt als dat nodig is. Je verbruikt zo minder gas maar je bent niet compleet afhankelijk van je warmtepomp. Mocht er niet voldoende warmte voorradig zijn voor de pomp, kun je je woning dus gewoon goed verwarmen op gas.

De isolatie van je huis speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een verwarmingssysteem. Als je over wilt stappen op een kostbaar systeem zoals de warmtepomp, is het verstandig eerst te kijken naar de isolatie van je woning. Als je je woning nog beter kunt isoleren is dat een slimme keuze. Je verliest op die manier minder warmte en energie. Pas daarna investeer je in een warmtepomp of infraroodverwarming.

Daarnaast moet het ook mogelijk zijn je woning van het gas af te halen. Sommige oude woningen bieden deze optie niet, of pas na een grondige verbouwing. Nieuwbouwhuizen zijn vanzelfsprekend veel meer ingericht op nieuwe verwarmingsmethoden. Zo zijn sommige nieuwbouwwoningen standaard uitgerust met infraroodverwarming, een warmtepomp of een combinatie van systemen. Bij de aankoop van een woning kun je dit mee laten wegen. Vaak zal de aanschaf van een nieuwbouwwoning met deze ingebouwde moderne verwarmingsopties goedkoper zijn dan het verbouwen van een oud huis.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.