De verwerking snijbloemen in eigen tuin is de grootste droom van veel hobbybloemisten. Snijbloemen zijn uitermate geschikt om in eigen tuin te houden. Bovendien vragen ze om weinig onderhoud en komen ze elk jaar weer opnieuw terug. Ideaal voor mensen met weinig tijd of hobby bloemisten die nog wat handigheid moeten krijgen in het telen van bloemen. Toch weet niet iedereen welke planten ook gebruikt kunnen worden voor de verwerking snijbloemen en wat voor onderhoud ze eigenlijk vragen. In dit artikel vertellen we meer over de verzorging van snijbloemen en geven we aan wanneer je ze het beste kunt plukken. Ben jij klaar voor de perfecte verwerking snijbloemen in eigen tuin?

Voordelen van verwerking snijbloemen eigen tuin

Steeds meer hobby bloemisten kiezen ervoor om snijbloemen in eigen tuin te werken. Dit is ook niet zo gek, aangezien dit talloze voordelen oplevert voor het milieu én de portemonnee. Zo gebruik je in de tuin nooit hevige chemicaliën, waardoor de verwerking snijbloemen zo milieuvriendelijk mogelijk gebeurd, en hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van vervoer voor de snijbloemen. Bovendien scheelt het je ook nog eens geld als je niet meer elke maand een bosje bloemen voor in huis koopt, maar dit gewoon uit eigen tuin haalt! Fijn voor je portemonee en het milieu, wat wil je nog meer?

Verwerking snijbloemen: vaste- of eenjarige planten?

Veel mensen maken gebruik van eenjarige planten als snijbloem. Het nadeel hiervan is dat je elk jaar opnieuw veel werk hebt tijdens het zaaien van deze planten. Als je de komende jaren wilt genieten van snijbloemen, raden wij aan om te kiezen voor vaste planten. Dit zijn planten die elk jaar opnieuw opkomen en je daardoor jaar na jaar voorzien van bossen snijbloemen. Bovendien zijn de wortels van vaste planten veel sterker, hierdoor zijn ze gemakkelijker in onderhoud. Ze nemen immers meer voedingsstoffen op en kunnen dieper de grond in reiken, waardoor ze ongevoeliger zijn voor langere periodes van droogte.

Verwerking snijbloemen: onderhoud en plukken

Het onderhoud van snijbloemen verschilt per plant. Over het algemeen zijn ze niet enorm moeilijk om te verzorgen. Het is belangrijk dat je onkruid tijdig verwijderd, de planten regelmatig voorziet van vocht en eventueel de grond, of tuinaarde los gestort, bemest met natuurlijk mestmiddel,. Een vruchtbare grond en minimale verzorging is genoeg om de snijbloemen te laten groeien. Het plukken van de snijbloem gaat als volgt:

  •              Stap 1: neem een schoon en scherp mesje. Ook een bloemenschaar is hiervoor geschikt!
  •              Stap 2: snij de bloemen altijd net boven een vertakking af, zo voorkom je schade aan de plant
  •              Stap 3: zet de bloemen in een emmer met lauwwarm water en laat de bloemen eerst op temperatuur komen in een koelere ruimte.

Nu is de verwerking snijbloemen in eigen tuin gelukt! Om de snijbloemen zo lang mogelijk goed te houden is het belangrijk dat je het water regelmatig ververst en loshangende blaadjes verwijderd. Tip: voeg azijn toe aan het water om de planten langer vers te houden. Zo geniet je maandelijks van een bosje bloemen uit eigen tuin!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.