Zo ongeveer alles om je heen wordt duurder en dat heb je meestal niet zelf in de hand. De hoge energierekening van ieder jaar is alleen wél iets waar jij zelf op kunt besparen. De eerste stap is het vinden van de juiste energieleverancier. Je zou eens kunnen beginnen door de energievergelijker van Independer te gebruiken en te bekijken of je nog een gunstig contract hebt. Hiermee kan je op jaarbasis soms wel honderden euro’s besparen! Als je hoge energierekening niet komt door de leverancier, maar door je energieverbruik, is het raadzaam om na te gaan wat je zelf al kunt doen om minder energie te gaan gebruiken. Met een aantal eenvoudige tips kan je er al snel voor zorgen dat je energierekening een stuk lager wordt.

1.         Douche minder warm en korter

Het verwarmen van water kost relatief veel energie en dat energieverbruik kan je eenvoudig verminderen door minder warm en/of korter te gaan douchen. Hebben je medebewoners hier moeite mee of kun je zelf wel wat hulp gebruiken? Overweeg dan een douchewekker aan te schaffen en zet deze aan zodat je je hier makkelijker aan kunt houden.

2.         Haal na gebruik de stekkers uit het stopcontact

Elektronische apparaten verbruiken zonder dat je er erg bij stil staat veel energie. Ook als je een apparaat stand-by of helemaal uit hebt, kunnen ze zelfs energie verbruiken. Zorg er daarom voor dat je altijd eerst alle stekkers uit het stopcontact haalt na het gebruik van een apparaat. Dit kan je op jaarbasis al snel tientallen euro’s opleveren.

stekker stopcontact

3.         Zorg voor zuinige apparaten in huis

Grote elektronische apparaten, zoals de vaatwasser, vriezer, koelkast, wasmachine en wasdroger, zijn grote energieverbruikers. Vooral als het energiezuinig label nog niet zo positief is. Het is dan ook zeker aan te raden om geld te investeren in de aanschaf van een zuinig apparaat. Ondanks dat het soms duur lijkt om een nieuw, zuinig apparaat aan te schaffen, kan dit uiteindelijk financieel zelfs gunstiger uitpakken. Het duurt even, maar dan heb je ook wat!

energielabel

4.         Ga bewust om met de verlichting

Verkeerd omgaan met de lampen in huis kan een flinke kostenpost zijn. Zorg dat je de lampen altijd uitzet nadat je een ruimte verlaat. Vervang ook alle gloeilampen in huis; dit kan behoorlijk schelen op jaarbasis. Zorg dat je in plaats daarvan tl-lampen of spaarlampen gebruikt. Je kunt er ook voor kiezen om je lampen op een tijdschakelaar of bewegingssensor aan te sluiten. Zo weet je zeker dat je verlichting niet onnodig lang aanstaat. Let wel op dat je de tuinverlichting niet vergeet.

bewust omgaan licht

5.         Doe de verwarming eens een graadje lager

Veel mensen houden van een lekker warme temperatuur in huis. Toch wordt dit ook snel overdreven. Je thermostaat boven de 22 graden zetten is echt niet nodig. Zorg dat je de thermostaat nooit hoger hebt staan dan 21 graden om overbodige kosten te voorkomen. Ben je een gigantische koukleum? Probeer je dan eens wat warmer te kleden in huis en pak er desnoods een warme deken bij voor het extra stukje warmte. Zet vervolgens wat kaarsen op tafel en je hebt ook nog eens een gezellige sfeer

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.