Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor raamdecoratie met elektronische bediening. Het aanbod lijkt met de dag te groeien. Waar elektrische gordijnen voorheen nog uniek waren, zien we ze momenteel juist in heel veel verschillende huishoudens. Maar vanwaar die populariteit? Is het echt de investering waard om voor elektrische gordijnen of rolluiken te kiezen? Wij hebben de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet.

Aan te sturen met een timer

Het grootste voordeel van elektrische gordijnen en rolluiken is dat deze aan te sturen zijn met een timer. Dit is vooral van belang wanneer je van huis bent. Iedereen kent wel een situatie waarin ze meerdere dagen van huis zijn en tegelijkertijd inbrekers het idee willen geven dat er altijd iemand aanwezig is. Vaak wordt hierbij de hulp van de buren ingeschakeld, maar wanneer je over elektrische raambekleding beschikt is dit niet meer nodig.

Je kunt het elektrische rolluik eenvoudigweg aan een timer aansluiten, zodat deze openen en sluiten wanneer dat gewenst is. Dit geeft een goede beveiliging tegen inbraak. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens heel handig als je gewoon thuis bent. Je ervaart dan immers optimaal gebruiksgemak.

elektrische rolluik

Geen fysieke inspanning

Ook veel ouderen hebben baat bij de voordelen van een elektrisch gordijn of rolluik. Wanneer je fysiek beperkter wordt, zal je merken dat het steeds lastiger is om kleine taken in het huishouden uit te voeren. Zo ook het handmatig bedienen van een rolluik of gordijn. Met behulp van een elektrische motor is het mogelijk om deze via één druk op de knop te bedienen. Hierdoor hoef je niet meer vanuit je luie zetel op te staan, maar bedien je de raambekleding waar en wanneer je dat wilt.

Geruisloos

Veel mensen zijn bang dat elektrische raambekleding direct ook voor heel veel geluidsoverlast zorgt. Niets is echter minder waar. De huidige moderne motoren zijn vrijwel geruisloos. Hierdoor zal je hier bijna niets van horen, waardoor het wooncomfort niet onnodig verstoord worden.

Zonnesensor

De meeste raambekleding met elektronische bediening beschikken ook nog eens over een aantal nuttige extra’s. Zo is het bij elektronische gordijnen mogelijk om voor een zonnesensor te kiezen. Hierbij checkt de motor zelf of er veel UV-straling aanwezig is. Wanneer dit het geval is, zullen de gordijnen automatisch (gedeeltelijk) sluiten. Hiermee kan de temperatuur in de kamer behouden worden en zal ook UV-schade aan meubels voorkomen worden.

Bescherming van de rolluiken

Zonneweringsspecialisten zien maar al te vaak hoe rolluiken beschadigd raken door verkeerd handmatig gebruik. Zo worden de lamellen soms niet geheel gesloten of sluiten ze het rolluik wanneer er een obstakel in de weg zit. Ook als er sprake is van vorst en de lamellen alsnog worden aangevoerd, heeft dit grote invloed op de werking van het systeem. Een slimme motor in je rolluik is een fijne manier om dit soort zaken snel en eenvoudig te voorkomen. De motor is slim genoeg om te stoppen wanneer er obstakels in de weg zitten of als er sprake is van vorst. Hierdoor raakt het rolluik nooit onnodig beschadigd en geniet je uiteindelijk van een langere levensduur.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.