De overheid stimuleert duurzaamheidsprojecten zoals zakelijke zonnepanelen met de SDE++ subsidie. De afgelopen jaren maakte de overheid er miljarden euro’s voor vrij. In deze blog lees je waar dat geld vandaan komt. 

Overheidsheffingen

De overheid wil dat we zuiniger met energie omgaan. Daarom betalen we overheidsheffingen. Dit zijn belastingen die je betaalt over de energie die je verbruikt. Je ziet ze terug op je energierekening: de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie (ODE). 

Energiebelasting

In 1996 voerde de overheid de Regulerende Energiebelasting in. De belasting bestaat nog steeds, al noemen we het sinds 2004 ‘Energiebelasting’. Je betaalt de Energiebelasting over je verbruik van elektriciteit en aardgas. Ieder jaar weer bepaalt de overheid het tarief. Je betaalt de belasting aan je energieleverancier, waarna deze het afdraagt aan de overheid. 

Omdat het tarief bij iedere energieleverancier gelijk is, kun je alleen besparen op deze kosten door minder te verbruiken. Zo stimuleert de overheid bezuiniging. Het geld van de Energiebelasting gaat met name in de algemene begroting zitten. Dus hiervan komt vrijwel niets in de subsidiepot terecht. 

Opslag Duurzame Energie 

Het geld van de overheidsheffing Opslag Duurzame Energie (ODE) gaat wel naar de SDE++ subsidie. Het is een extra belasting die je sinds 2013 betaalt over je gas- en energieverbruik. Ook voor de ODE stelt de overheid elk jaar weer vast hoeveel je betaalt per kWh. 

Tot 2020 betaalden particulieren en bedrijven een gelijk deel van de ODE. Dit veranderde, omdat bedrijven vaak meer verbruiken dan particulieren. Nu betalen bedrijven tweederde van de belasting en particulieren een derde. 

Met alleen de Opslag Duurzame Energie heeft de overheid nog niet genoeg geld voor de SDE++ subsidie. Het grootste deel van het geld voor de SDE++ subsidie komt dan ook van de gewone belasting. 

Zelf SDE++ subsidie ontvangen?

Wil je weten hoeveel SDE++ subsidie jij kunt krijgen? In ons adviesrapport op maat werken we de hele businesscase voor je uit. Neem hiervoor contact op met ELIX.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.