De meeste ledlampen zijn prima dimbaar. Dat is prettig, want zo kan je eenzelfde gebruiken voor verschillende functies. Dit zie je bijvoorbeeld regelmatig boven de eettafel gebeuren. Wanneer je nog even wat wilt werken aan de eettafel dan is werkverlichting van essentieel belang. Voldoende licht mag dan zeker niet ontbreken. Tijdens een romantisch diner voor twee wil je natuurlijk geen grote spotlight op de tafel richten. In dat geval is zacht en dimbaar licht ontzettend prettig. Met dimbare led spots geniet je van het beste van beide werelden.

Hoewel de meeste ledlampen prima te dimmen zijn, geldt dat nog lang niet voor alle soorten lampen. In tegendeel zelfs. In vergelijking met halogeen- en gloeilampen kunnen relatief weinig ledlampen gedimd worden. Bij conventionele verlichting is dit altijd mogelijk. Bij LED niet. Gelukkig worden er wel grote stappen genomen en zijn de meeste soorten LED lampen tegenwoordig ook dimbaar. Ben jij op zoek naar dimbare LED verlichting en ben je benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg.

Energie besparen

Een groot voordeel van dimbare LED verlichting is dat je naast de extra verkregen hoeveelheid sfeer ook extra energie bespaart. Dit terwijl LED over het algemeen natuurlijk al een stuk energiezuiniger is dan andere soorten verlichting. Dat is dan ook duidelijk te zien als je naar de verschillende dimcurves van hallogeen- en gloeilampen kijkt en die naast ledlampen houdt. Wanneer je ledlampen dimt, dan verbruiken ze 50% minder energie en wordt de lichtopbrengst ook 50% minder. Dit terwijl de lichtopbrengst bij conventionele verlichting dan nog maar 40% is en de stroom met slechts 20% wordt verminderd. Kortom, met LED bespaar je aanzienlijk meer energie én geniet je ook nog eens van een betere verhouding tussen lichtopbrengst en stroom.

Let op de specificaties

Goed nieuws voor mensen die dol zijn op dimbaar licht. Namelijk bijna alle soorten ledlampen zijn ook in een dimbare versie verkrijgbaar. Hierdoor worden er echter al snel fouten gemaakt, omdat mensen in de veronderstelling zijn dat álle ledlampen dimbaar zijn. Dit is uiteraard niet het geval. Daarom is het belangrijk om altijd goed op de specificaties te letten. Wat vertellen zij? Als duidelijk staat aangegeven dat de lamp dimbaar is, dan kan je deze zonder problemen op een dimmer aansluiten.

Is dat niet het geval? Dan is het verstandig om dit ook niet te proberen. Wanneer je een niet dimbare ledlamp op een dimmer aansluit, dan zal het licht snel gaan flikkeren of het zelfs helemaal niet doen. Soms maak je de lamp ook direct stuk. En dat is uiteraard zonde van het geld.

De juiste LED dimmer aanschaffen

Bij het dimmen van een ledlamp is het natuurlijk wel belangrijk dat de dimmer aansluit op de lamp in kwestie. Online vind je meestal direct in de specificaties welke LED dimmers gebruikt kunnen worden en vaak worden deze ook gewoon verkocht op de website. In een fysieke winkel is dit vaak even zoeken. Kom je er echt niet uit? Vraag dan om hulp van een medewerker. Zo weet je zeker dat de lamp straks naar behoren werkt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.