Werkplaatsverlichting is iets waar veel mensen te licht over denken. Een lamp hier, een lamp daar en dat moet wel voldoende zijn. Dat is jammer want juist op een plek waar millimeterwerk zo belangrijk is, mag de juiste verlichting niet ontbreken. Beschik je over een eigen werkplaats aan huis? Dan is het jouw taak om er voor te zorgen dat de verlichting in orde is. Of het nu gaat om een doe-het-zelf-project, een timmerklus of het bouwen van meubels. Wanneer je kiest voor de verkeerde verlichting kan dit ontzettend veel problemen en veiligheidsrisico’s opleveren.

Daarom is het van belang dat de helderheid van de lampen kloppen en ook de energiezuinigheid van de lampen naar wens is. Op basis van deze vereisten kom je al gauw uit op LED verlichting. Kies je voor een led tl armatuur of wellicht simpele led spots? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we waar je precies rekening mee moet houden bij het verlichten van jouw werkplaats!

Waarom kiezen voor LED verlichting in de werkplaats?

Voorheen werden met name TL-buizen gebruikt voor het verlichten van grote ruimtes en werkplaatsen. Inmiddels is echter duidelijk geworden dat deze minder energiezuinig werken dan ledlampen en bovendien ook nog eens een aantal andere nadelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat TL-buizen altijd eerst even moeten opwarmen om volledig te kunnen branden. Zo flikkeren ze altijd een tijdje voordat ze volledig aan zullen schakelen. En als je snel aan het werk wilt, word je hier uiteraard niet echt gelukkig van.

Natuurlijk kom je met een simpele led spot niet ver als je een grote werkplaats wilt verlichten. Daar is dan ook een oplossing voor gevonden. Met een led tl armatuur geniet je van zowel de voordelen van conventionele TL-verlichting als LED-verlichting. Het beste van beide werelden dus. Je verbruikt tot circa 70% minder energie en geniet van een zeer lange levensduur. Hierdoor bespaar je op de lange termijn ontzettend veel geld.

led tl

Goede basisverlichting

Bij het verlichten van de werkplaats is het allereerst belangrijk om over de juiste basisverlichting te beschikken. Dit zijn de lampen die de gehele ruimte in één keer kunnen verlichten. Met name bij een werkplaats waar weinig natuurlijk lichtval aanwezig is, zal dit van enorm groot belang zijn. Voor het creëren van de juiste basisverlichting kan je kiezen voor het gebruik van een LED paneel of LED TL buizen.

Vermijd reflecties

In de werkplaats is het van essentieel belang dat er altijd volledig zicht is. Wanneer dit niet het geval is, kunnen er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Tijdens het werken met gevaarlijk gereedschap wil je immers niet dat er plotseling sprake is van een vervelende reflectie of schaduwval. Armaturen of lampen dienen daarom worden uitgerust met een UGR waarde van maximaal 19. UNR staat voor Unified Glare Ratio en geeft aan in hoeverre armaturen en lichtbronnen lichthinder veroorzaken voor de gebruiker. De UGR waarde verschilt per werkplek, daarom is het verstandig om advies te vragen bij een speciaalzaak alvorens je de lampen koopt. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.