Een goed onderhoud van de cv-ketel is van essentieel belang. Wanneer deze niet op de juiste manier wordt onderhouden, loop je het risico dat deze minder goed zal werken. In het ergste geval komst zelfs de levensduur van de ketel in het geding. Hierdoor zal deze sneller aan vervanging toe zijn. Met alle gevolgen van dien.

Toch schiet het onderhoud er nog regelmatig bij in. Zeker gedurende de zomermaanden merk je er weinig van als de cv-ketel aan onderhoud toe is. Hij hoeft veel minder hard te werken, waardoor er geen vervelende problemen zullen ontstaan. Zodra de eerste koude dagen echter weer beginnen en je de thermostaat aandraait, merk je pas dat er mogelijk problemen zijn met de cv-ketel. Ons advies is dan ook: voorkomen is beter dan genezen. Laat de cv-ketels intergas dan ook regelmatig controleren om mogelijke problemen te voorkomen. Zo geniet je altijd van een hoog wooncomfort en een langere levensduur van de ketel. Maar waarom is dit zo belangrijk? Wij zetten de 4 belangrijkste redenen op een rijtje.

1.    Verbeter de brandveiligheid in huis

Een slecht onderhouden cv-ketel kan catastrofale gevolgen hebben voor de veiligheid in huis. Deze kan mogelijk zelfs een brand veroorzaken. Daarom is het bij veel brandverzekeringen verplicht om de ketel zo goed mogelijk te onderhouden. Wanneer er brand uitbreekt als gevolg van een slecht onderhouden cv-ketel, kan de verzekeraar ervoor kiezen om niets uit te keren. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdig controles uit te laten voeren en zo de brandveiligheid van de woning te verbeteren.

2.    Behaal meer rendement van je ketel

Tijdens iedere onderhoudsbeurt wordt de installatie opnieuw gecontroleerd en afgesteld. Hierdoor zorgt de monteur ervoor dat de cv-ketel altijd geheel naar wens werkt en je woning op de juiste manier verwarmd. Door ieder jaar onderhoud te laten plegen, kun je het rendement van je ketel met maar liefst 25 procent verhogen. Zo verdien je de kosten van de cv-ketel én het onderhoud dus uiteindelijk gemakkelijk weer terug. Ook financieel gezien is het onderhouden van de ketel dan ook zeker de moeite waard.

cv-ketels

3.    Onnodige kosten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Wanneer je wacht totdat er daadwerkelijk iets stukgaat aan de installatie, loop je het risico dat de kosten om dit te herstellen razendsnel op zullen lopen. Met vroegtijdig onderhoud van de cv-ketel voorkom je deze onnodige kosten. Bovendien voorkom je zo ook dat je plotseling een brief op de deurmat krijgt van een monteur die binnenkort langskomt en waar je eigenlijk geen tijd voor hebt. Zo bespaar je jezelf het nemen van een extra vrije dag en bepaal je helemaal zelf wanneer je de monteur langs laat komen. Wel zo prettig!

Wist je dat een cv-ketel die regelmatig onderhouden wordt maar liefst 15 jaar mee zal gaan? Door de ketel regelmatig van de nodige onderhoud te voorzien, stel je de aanschaf van een nieuwe (en relatief dure) cv-ketel dus telkens uit. Zo bespaar je op de lange termijn enorm veel geld.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.