Wanneer je een schutting wilt laten plaatsen in je tuin kun je kiezen uit veel verschillende soorten materialen. Een houten schutting is nog steeds verreweg de populairste keuze, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mensen ervoor om een composiet schutting te laten plaatsen. Maar waarom zou je kiezen voor een schutting van composiet? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat is nou eigenlijk composiet?

Een composiet is een materiaal dat bestaat uit verschillende componenten, en over het algemeen worden hiermee kunststoffen bedoeld die zijn versterkt met vezels van een ander materiaal. In het geval van composiet dat als materiaal wordt gebruikt voor schuttingen gaat het om gerecycled kunststof dat is versterkt met houtvezels.

Voor- en nadelen van een composiet schutting

Nu duidelijk is wat composiet nu eigenlijk is volgt hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van composiet schuttingen.

Weinig onderhoud nodig

Een houten schutting heeft relatief veel onderhoud nodig en is niet makkelijk schoon te houden, in tegenstelling tot composiet schuttingen die nagenoeg onderhoudsvrij zijn. Je hoeft een composiet schutting niet te verven of beitsen, en schoonmaken kun je eenvoudig doen met wat water en eventueel wat schoonmaakmiddel als de schutting erg smerig is geworden.

Gaat lang mee

Composiet schuttingen zijn goed bestand tegen weersinvloeden zoals regen, wind en extreme temperaturen, en hebben hierdoor een lange levensduur van tientallen jaren. Een kunststof schutting is bijvoorbeeld veel minder goed bestand tegen wisselende temperaturen om deze zal krimpen of uitzetten, wat de levensduur niet ten goede komt. Bovendien worden composiet schuttingen ook niet aangevreten door insecten, wat natuurlijk wel kan gebeuren bij houten schuttingen.

Milieuvriendelijke keuze

Omdat composiet schuttingen worden gemaakt van gerecycled kunststof en hout is het ook nog eens een milieuvriendelijke keuze. Er hoeven geen nieuwe bomen gekapt te worden en plastic afval kan worden hergebruikt voor het maken van het composiet.

Mooie uitstraling

Een composiet schutting ziet er mooi uit. Omdat ze houtvezels bevatten hebben ze de natuurlijke uitstraling van hout, en door de aanwezigheid van kunststof kunnen ze ook nog eens in veel verschillende soorten kleuren worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld antraciet, grijs, wit en verschillende bruintinten.

Kleurvast

Composiet is een zeer kleurvast materiaal. Alleen in het eerste jaar kan er een klein beetje verkleuring optreden, maar daarna zal het altijd dezelfde kleur behouden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van hout, wat na zo’n 5 tot 10 jaar grijs wordt.

Relatief duur

Het grootste en misschien wel enige nadeel van een composiet schutting is de relatief hoge aanschafprijs, zeker in vergelijking tot een houten schutting. Maar wanneer je rekening houdt met het feit dat composiet schuttingen veel langer meegaan en ook bijna geen onderhoud vergen zijn ze op de lange termijn alsnog een voordelige keuze.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.