Keukens werden vroeger vrijwel standaard uitgerust met een gasfornuis. Koken op gas roept dan ook al snel nostalgische gevoelens bij ons op. De afgelopen jaren is hier echter verandering in gekomen. Steeds vaker zien we dat mensen overstappen van gas naar inductie. En dat is zeker niet zonder reden, want inductie beschikt over enorm veel voordelen.

Ben jij toe aan een nieuwe keuken of misschien enkel een nieuw fornuis? En is een inductiekookplaat installeren iets wat al tijden hoog op je verlanglijstje staat, maar twijfel je toch nog een beetje? In dit artikel leggen we aan de hand van enkele grote voordelen uit waarom al heel veel mensen je voorgingen in deze beslissing.

Mensen stappen massaal over op duurzaam koken

In Nederland zijn we druk bezig om duurzamer te leven. Dit houdt bijvoorbeeld in dat mensen meer zelfvoorzienend zijn geworden in de afgelopen jaren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast stimuleert de overheid ons om van het gebruik van gas af te stappen. Met succes! Er zijn al heel veel woningen in Nederland die CO2-neutraal te noemen zijn. Maar dat betekent dus ook dat we over zullen moeten stappen van het standaard gasfornuis naar elektrische kookvormen, zoals inductie.

Koken op inductie is dan ook een logische stap voor de meeste mensen. Bovendien wordt dit ook steeds meer gestimuleerd, omdat de overheid er naar lijkt te streven om uiterlijk 2050 iedereen van het gas af te krijgen. Dat is nog maar een kleine dertig jaar! Dit is dan ook duidelijk terug te zien wanneer je een nieuwe keuken koopt. De meeste keukens worden standaard voorzien van een inductieplaat. Nieuwbouwwoningen krijgen tegenwoordig geen eens meer een gasaansluiting in de keuken. Inductie lijkt dan ook de enige logische keuze.

Veel velliger

Een zeer groot voordeel van koken op inductie is dat het de veiligheid in de keuken verhoogd. Bij het koken op inductie zijn er namelijk geen vlammen aanwezig. De zogenaamde vlam in de pan ontbreekt dus. Bovendien kunnen er ook geen gaslekken ontstaan. Ook met jonge kinderen is het een prettig idee om over een inductieplaat te beschikken. Bij deze kookplaat worden immers de pannen zelf verwarmd, niet de kookplaat. Hierdoor koelt de plaat vrijwel direct af na het koken en hoef je je nooit meer zorgen te maken over kinderen die razendsnel hun vingers op het fornuis plaatsen. Een fijn gevoel!

Efficiënter

Wie dol is op energie besparen, zal ook een stuk vrolijker worden van koken op inductie. Koken op gas is namelijk misschien wel nostalgisch, maar een stuk minder goed voor de portemonnee. Zo blijkt uit verschillende cijfers van MilieuCentraal. Zij stellen dat je door te koken op inductie van maar liefst 80 tot 90% rendement kunt profiteren. Dit komt er met name door dat er weinig warmte verloren gaat. De plaat wordt immers niet opgewarmd, maar de pannen zelf.

Bovendien heeft dit ook nog eens een extra voordeel voor jou. Want doordat de pannen zelf worden opgewarmd, zullen deze ook veel sneller de gewenste temperatuur bereiken. Hierdoor kookt het water binnen mum van tijd en gaat koken veel sneller.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.