Het kopen van een woning is in veel gevallen een investering voor de toekomst. Zeker als je dat bekijkt tegenover het huren van een woning. Een koopwoning is namelijk jouw bezit en naarmate je de hypotheek op het huis aflost, wordt het huis steeds meer van jou. Jouw vermogen bestaat dan ook voor een deel uit stenen zoals dat ook wel mooi gezegd wordt. 

Maar wanneer is het kopen van een woning een slimme investering en waar moet je op letten als je een woning koopt? In dit artikel proberen we daar voor jou antwoord op te geven.

Investering voor de toekomst

Het kopen van een woning is vaak een investering voor de toekomst. Als je besluit om een huis te kopen dan is dat vaak voor meerdere jaren. In de tijd dat je in het huis woont, is de kans groot dat de waarde van het huis ook zal stijgen. Dat betekent dan ook dat je op de lange termijn een goed rendement kunt behalen als je later het huis wilt verkopen. 

De stijging van de waarde van het huis is wel afhankelijk van verschillende factoren. Wat zijn bijvoorbeeld de voorzieningen in de omgeving en in welke staat verkeert het huis. Een nieuwbouwwoning zal bijvoorbeeld langer de waarde behouden dan wanneer je nu een oudere woning koopt. De oudere woning zal over bijvoorbeeld 10 of 20 jaar nog ouder zijn. 

Ook erg belangrijk om in de gaten te houden is de ontwikkeling op de huizenmarkt zelf. Tussen 1995 en 2008 zijn de huizenprijzen ontzettend hard gestegen. Echter kwam daar in 2008 verandering in tijdens de economische crisis. Momenteel zitten de huizenprijzen weer boven het niveau van 2008, maar er bestaat altijd een risico dat de huizenprijzen weer gaan dalen. Hoewel de verwachting is dat de prijzen nog wel even door zullen stijgen, is dit geen zekerheid en dus slim om dit in je achterhoofd te houden.

huizen prijzen

Verbouwen

Als je een verbouwing laat uitvoeren aan een bestaande woning, dan zal de waarde van de woning hierdoor vaak ook stijgen. De kosten die in de verbouwing gestoken worden moeten dan niet veel hoger liggen dan de waarde die het huis naderhand zal hebben. Als dat wel het geval is, dan is het kopen en zeker het verbouwen van een huis geen slimme investering. 

Een andere reden om een huis als investering te zien is als je dat koopt om bijvoorbeeld later te verkopen zodat je jouw pensioen daarmee kunt aanvullen. Veel zelfstandigen en ondernemers doen dat dan ook om later in hun pensioen te kunnen voorzien.

Pak een verbouwing dan ook altijd slim aan. Je hoeft niet het complete huis plat te gooien om een verbouwing uit te voeren. Je kunt vaak al met wat kleinere aanpassingen grote veranderingen in de woning doorvoeren. 

Een moderne look geef je al snel aan de woning door meer glas te gebruiken, of bepaalde oudere delen alleen te vervangen. Je kunt de woning juist ook een oudere, oftewel meer antieke look geven door meer antieke voorwerpen in de woning te gebruiken. Denk aan het gebruik van antieke plafondlampen

Wat ga je kopen?

Als je wilt investeren in een woning en voor de lange termijn ergens wilt gaan wonen, dan moet je ook bedenken wat voor soort woning je wilt gaan kopen. Wil je een nieuwe woning laten bouwen of ben je op zoek naar een bestaand huis. 

Kijk goed naar de wensen die jij en je gezin hebben met betrekking tot de woonwensen, de voorzieningen die in de omgeving zijn en wat voor soort huis je graag zou willen betrekken. Zo vind je hier bijvoorbeeld alle projecten met betrekking tot nieuwbouwwoningen Beilen in de provincie Drenthe.

Maak dan ook geen overhaaste beslissing, want het kopen van een woning is voor de meeste mensen de grootste investering ooit. Je wilt dan natuurlijk geen beslissing maken waar je later spijt van krijgt.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.