Stel, je gaat verhuizen of verbouwen en je hebt het perfecte interieur voor ogen. Je weet welk bankstel je wilt, waar die moet staan. Je hebt de kleur van de muur helder en ook de verschillende andere meubelstukken en kastjes zijn besteld. Het enige waar je nog niet aan hebt gedacht is: sfeerverlichting. In dit artikel willen we je graag alles vertellen over het effect van de juiste sfeerverlichting in huis.

Lichtplan

De juiste sfeerverlichting is eigenlijk de ‘kers op de taart’ van jouw interieur. Je kunt een nog zo’n mooi interieur bedenken, als je niet de juiste verlichting hebt is het niet af. Het is belangrijk om dus naast een interieurdesigner in te schakelen ook iemand te hebben die verstand heeft van licht. Je kunt hem of haar al dan niet in overleg een lichtplan laten maken. Met de juiste lampen en lampjes op de juiste plek komt het interieur er veel beter uit.

Het verschil

Je hebt meerdere soorten verlichting waarmee je in een lichtplan kan spelen. Vaak is de basisverlichting en de plaatsing daarvan in het plafond wel ongeveer duidelijk. Ook heb je misschien al een idee welke lampenkap je daarvoor wilt. Zo’n basislamp kan vaak goed bij het interieur passen en echt al sfeer geven, maar het is nog niet ‘af’. Er moet daarnaast ook gekeken worden naar sfeerverlichting: dat zijn de lampjes in de wand, in het plafond of die staan, die het één geheel maken. Je kunt zo van een kale hoek een interessant verlichte en gezellige plek maken.

Lichtkleur

Je kunt in een lichtplan ook spelen met de verschillende kleuren van licht. Je weet vast wel het verschil tussen een mooie gele gloeilamp en een fel-witte tl-buis. Er zijn inmiddels zelfs lampen te koop waar je met een app de kleur van het licht ervan kan aanpassen. Daarvoor kan je bij winkels als Ledloket.nl terecht. Als het ’s avonds donker is buiten, kun je de lamp op een meer gelig schemerlicht zetten. Maar als je echt moet werken is het misschien beter om een fel wit lamplicht te hebben. 

Lampenkappen

Het is ook belangrijk om te weten dat je kunt spelen met de stijl van de lampen. In een wat traditioneel interieur is het belangrijk dat je ook een wat meer traditionele lampenkappen gebruikt. En natuurlijk in een moderne woonkamer, wil je geen oude kroonluchter bijvoorbeeld. Vaak zien mensen niet zo het belang in van nieuwe lampen en gebruiken de oude voor hun nieuwe interieur: dat zorgt voor een beetje een vreemde samenloop van stijlen. Ook (neppe) open haarden, kaarsjes, lampionnen en bijvoorbeeld een lichtsnoer voorbeelden van hoe je succesvol kunt spelen met verlichting.

Conclusie

Kortom, er zijn honderden manieren om een interieur en de sfeerverlichting daarin aan te passen op de smaak van de eigenaren. Maar het is altijd goed om er een professional naar te laten kijken: met de juiste sfeerverlichting kun je een huis dermate gezellig maken dat het woonplezier van de bewoners er flink op vooruit kan gaan.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.