Iedere woning beschikt over een groepenkast. Deze is gevestigd in een meterkast genoemd. Formeel gezien heeft dit eigenlijk een meterruimte. De term is aangepast nadat de meeste meterruimtes niet meer als zodanig kunnen worden beschouwd. Een meterruimte heeft tegenwoordig weinig weg van een kast. Het is eerder een speciale ruimte waarin meters en groepen worden weergegeven. Sinds 2012 staat er in het bouwbesluit aangegeven hoe groot een meterruimte mag zijn. Iedere meterruimte heeft vaste afmetingen en bijbehorende leidingen van nutsbedrijven. Maar wat is er eigenlijk allemaal in een groepenkast en meterruimte aanwezig?

Deze elementen zijn aanwezig in een meterruimte

De meterruimte heeft plaats voor verschillende verbruiksmeters en groepen. Hier is al het elektra en gas in één ruimte te controleren.

De volgende verbruiksmeters kunnen in de meterruimte aanwezig zijn:

 

  • Indien hier sprake van is, kan in de groepenkast of meterruimte ook stadsverwarming aangesloten zijn.
  • Telefoonaansluiting bij een vaste lijn
  • WIFI-aansluiting
  • De meter voor het drinkwater
  • CAI (hier vind je apparatuur van Ziggo en dergelijke)
  • Elektriciteit
  • Aardgas

Wat is een groepenkast?

Hoe een groepenkast is opgebouwd is afhankelijk van de woning en de persoonlijke wensen van de gebruiker. Het is mogelijk om via groepenkast bestellen verschillende extra componenten aan te schaffen. Bedenk wel goed dat het vernieuwen van de groepenkast en het aanleggen van nieuwe groepen bij voorkeur door een elektricien moet worden gedaan. Zo weet je zeker dat alles op de juiste manier werkt en er sprake is van een veilig systeem.

Een groepenkast maakt een verdeling van de stroom tussen de verschillende groepen. Op iedere groep staan verschillende elektrische apparaten aangesloten. Het is belangrijk dat er verschillende groepen zijn, zodat de elektriciteit op de juiste manier verdeeld kan worden. Wanneer allerlei grote apparaten op één groep zijn aangesloten, kan dit voor storingen en zelfs kortsluiting zorgen.

De groepen worden over het algemeen verdeeld over gebieden in het huis. Denk bijvoorbeeld aan een aparte groep voor de keuken, badkamer, eerste verdieping en zolder. De meeste woningen beschikken over 4 tot 6 groepen. In sommige gevallen (bijvoorbeeld bij grotere woningen of wanneer men veel gebruik maakt van grote elektrische apparaten) kan dit aantal zelfs oplopen tot 8 of meer groepen. Een elektricien zal bij het samenstellen van de groepenkast hoogstwaarschijnlijk een schema maken en deze in de kast hangen. Hier is duidelijk op aangegeven welke groepen bij welke zone horen. Zo weet je indien er een storing optreedt bij welke apparaten dit vandaan kan komen en is het probleem gemakkelijker verholpen. Is het schema onduidelijk of zelfs geheel afwezig? Probeer deze dan nog even zelf te maken.

Wat is een groepenkast?

Stroomstoring: wat nu?

Indien er teveel apparaten tegelijk op één groep zitten, kan de groep overbelast raken. Dit komt omdat er teveel stroom uit dezelfde groep wordt getrokken. De groepenstop slaat in dat geval door. Dit is alleen maar goed, want deze is aangebracht om de veiligheid in de groepenkast te waarborgen. Als dit niet zou gebeuren, kan er kortsluiting ontstaan en zelfs brand uitbreken. Valt de stroom weg of slaat er een groep uit? Dan is het allereerst belangrijk om na te gaan waar het probleem vandaan komt. Controleer alle apparaten die op de groep zijn aangesloten.

Is er een apparaat stuk? Of staan er teveel grote apparaten tegelijkertijd aan? Dan is het probleem eenvoudig op te lossen door een apparaat uit te schakelen of door het kapotte apparaat te verwijderen. Indien dit niet het geval is, kun je een elektricien vragen om te helpen. Deze kan eenvoudig ontdekken waar de storing vandaan komt en deze vakkundig verhelpen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.