Is je tuin en rommeltje en zit het er niet mooi uit? Is hij en kaal en saai of reikt het onkruid zelfs zo hoog dat ontspannen in de tuin niet meer leuk is? Dan is het aanleggen van een grasmat een prima idee. Door dit te doen wordt je tuin groener. Het plekje van je huis wordt leefbaarder en je kan er heerlijk zitten. Een groene tuin trekt ook leven aan. Dit is een prima plek voor diertjes. Een groen effect krijg je het beste door graszoden aan te leggen in je tuin. In dit artikel bespreken wij tips hoe je dat het beste kunt doen. Met deze tips kan jij zelf overweg om een prachtig gazon aan te leggen.

Stap 1: Verbeter de bodem, de bodemkwaliteit van je grond is belangrijk

Wil jezelf een prachtig gazon dan kun je op verschillende manieren werken. Je kan er voor kiezen om graszoden aan te leggen. Ook is het mogelijk om je gras zelf in te zaaien. Welke manier passend is voor het aanleggen van het gazon kun je als tuinder zelf kiezen. Om dit proces goed te laten verlopen is het van belang om te zorgen dat de bodem goed vruchtbaar is. Als de bodem gezond is kan je zaaigoed of de zoden het beste groeien. Om de bodem van voedingstoffen te voorzien kun je mest of kalk gebruiken. Hiermee verhoog je de voeding in de bodem en kunnen de wortels beter groeien. Door de groei van wortels kan het water makkelijker worden opgenomen. Het is van belang om organische meststof te gebruiken. Snelwerkende mest kunnen de wortels beschadigen. Houdt er rekening mee dat in de winter het gazon nauwelijks groeit. Dan is de grond in rust en bodem over het algemeen wat kouder.

Stap 2: Wanneer moet je graszoden leggen?

Indien het vriest is het niet raadzaam om je gazon aan te leggen. In de winter is de wortelgroei namelijk langzamer. Dan duurt het hechten van de wortels in de bodem die je bedekt een stuk langer. De wortels van het gazon groeien het beste bij een temperatuur van minimaal 12 graden. Als het warmer wordt zie je het gras meteen groen kleuren. Daarom is het voorjaar het meest geschikt voor het aanleggen van een gazon. Zomermaanden zijn over het algemeen te warm. Dan is de kans groot dat de grasmat dor en geel wordt.

Stap 3: Het aanleggen van graszoden

Het is eerst van belang om uit te rekenen hoeveel meter je nodig hebt voor je tuin. Verspilling is slecht voor het milieu. Als je dit gedaan hebt kun je de graszoden bestellen. Je kunt er vaak voor kiezen de zoden op maat te laten snijden. Andere optie is om rollen te kopen en zelf de zoden te snijden. Zoden worden onkruidvrij geleverd. Om ze goed te onderhouden is het raadzaam als er onkruid groeit dit direct weg te halen. Mos is vaak een boosdoener. Als je zoden aanlegt is het handig om bij de randen van de tuin te beginnen. Dan pas leg je de volgende rij.

Stap 4: Het leggen van de zoden

Begin eerst met een rand en werk vanuit die rand door naar de volgende rij. Zorg dat alles naadloos aansluit. Maai pas naar ongeveer twee weken anders trek je de grasmat weer los.

Stap 5: Kalk toevoegen aan het gazon

Voeg in het voorjaar kalk toe aan het gazon. Dit maakt de bodem minder zuur. Het zorgt er ook voor dat mos minder snel groeit. Door de magnesium wordt het gras sneller groen.

Bron: tuinengras.nl/graszoden-leggen

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.