Het wordt steeds kouder buiten, de dagen worden korter en de pepernoten liggen zelfs alweer in de winkel. Dat betekent maar één ding: de winter komt eraan! Het is dus tijd om je huis winterklaar te maken. Haal warme en zachte dekentjes uit de kast, zet de verwarming wat hoger en vergeet vooral de verlichting niet. Omdat het in de winter eerder en langer donker is, is die laatste erg belangrijk. Met onze tips maak je de verlichting in je huis én je tuin daarom winterklaar.

Investeer in ledverlichting

In de winter staan de lampen een stuk langer aan dan in de zomer. De dagen zijn korter, de avonden langer, en waarschijnlijk zit je vaker onder een dekentje op de bank dan op het terras. Investeren in energiezuinige verlichting is dan ook aan te raden. Vervang je gloei- of spaarlampen bijvoorbeeld door ledlampen. Hierdoor bespaar je al snel 80 tot 90% energie (en bezuinig je dus op de kosten hiervan). Dit betekent dat je de investering in de ledlampen gauw hebt terugverdiend. Bovendien kunnen de lampen tot wel 50.000 uur branden, zodat je er voor de komende jaren geen omkijken naar hebt. En ledverlichting brandt gelijk op volle sterkte, dus je hoeft niet eerst tien minuten te wachten totdat je goed licht hebt, zoals bij spaarlampen bijvoorbeeld wel moet. Allemaal voordelen die ervoor zorgen dat de keuze voor ledverlichting een slimme keus is, zeker in de winterperiode.

Verlichting voor binnen

Binnenshuis is er een onderscheid te maken tussen functionele verlichting en sfeerverlichting. Functionele verlichting bestaat uit de lampen die je écht nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je anders de letters van je boek niet meer kunt lezen of niet kunt zien wat je aan het snijden bent in de keuken. Goede functionele verlichting is de winter is dan ook een must, aangezien het vroeg donker wordt. Investeer dus in genoeg lampen zodat je overal goed zicht hebt. Verlichting kan er daarnaast ook voor zorgen dat winterdepressies tegengegaan worden tijdens de donkere en koude dagen en dat je een welkom gevoel krijgt als je je huis binnenstapt.

De winterperiode is bovendien een knusse periode. Sfeerverlichting  is een van de factoren die een grote invloed heeft op de gezelligheid in huis. Wat geeft bijvoorbeeld een knusser gevoel dan een kerstboom vol slingers, ballen en kerstverlichting? Met lampjes creëer je direct een fijne sfeer in huis. Hang bijvoorbeeld lichtslingers op of zet gezellige (nep)kaarsen neer. Daarbij zijn sfeerlampen ook nog eens een stijlvolle toevoeging aan je interieur. Zo ziet je woonkamer (of slaapkamer, keuken of eetkamer) er gezelliger, sfeervoller én leuker uit.

Verlichting voor binnen

Verlichting voor buiten

Verlichting is in de winterperiode niet alleen binnen noodzakelijk, maar mag ook buiten zeker niet ontbreken. Bijvoorbeeld zodat je niet uren naar je huissleutels aan het zoeken bent als je thuiskomt van een lange werkdag, maar ook zodat je inbrekers een beetje kunt afschrikken. Investeer daarom in goede tuinverlichting. Geen budget? Hang dan je kerstverlichting buiten op. Clusterverlichting kan bijvoorbeeld aan de dakgoot of een hek worden bevestigd voor een sfeervol effect. Zo maak je het niet alleen binnen maar ook buiten gezellig.

Donkere dagen vragen om goede verlichting. Voor het tegengaan van somberheid, voor het afschrikken van inbrekers en voor het opfleuren van al je kamers. Investeer in goede (led)verlichting voor binnen en buiten en trek je clusterverlichting uit de kast voor een fijne, sfeervolle en goed verlichte winterperiode. Zo blijken die donkere en koude dagen opeens toch heel leuk te zijn!

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.