De winter komt er weer aan. En dit betekent voor veel huiseigenaren ook dat de luchtkwaliteit in huis minder wordt. Slechte lucht kan echter voor gezondheidsklachten zorgen. En dat wil je liever voorkomen. Daarom geven wij je tips hoe je jouw huis beter kunt ventileren.

Blokkeren van deuren en ramen

De winters in Nederland zijn vaak nat en koud. Mensen blijven dan ook wat vaker binnen. maar dan moet het natuurlijk wel warm zijn. Daarom worden deuren en ramen zoveel mogelijk dichtgehouden. Echter kan dit een negatief effect hebben op de luchtkwaliteit. Zo kan de lucht niet meer goed circuleren en ontstaan er stinkende geuren en blijven kookgeuren hangen. Dit leidt uiteindelijk tot vocht en schimmel wanneer je het niet op tijd oplost.

Om deze problemen te voorkomen wil je een juiste balans vinden. Zo wil je genoeg schone lucht in huis krijgen. Maar wil je ook niet te veel warme lucht verliezen. Want in dit geval zal je de kachel weer hoger moeten zetten. Een goed systeem voor ventilatie kan hiervoor zorgen. En we raden je dan ook aan om te investeren in een goed systemen voor ventilatie in je huis.

Waarom goede ventilatie belangrijk is

Gemiddelde ademenen mensen 12.000 liter lucht in per dag. En het is dan ook belangrijk dat je schone lucht inademend. Ventilatie kan hiervoor zorgen. Zo zorgt het ervoor dat de lucht veel zuurstof bevat en dat vervuilende stoffen zo min mogelijk actief zijn. Vooral wanneer je last hebt van astma is dit belangrijk. Maar ook zeker voor mensen die geen astma hebben. Zo tast slechte luchtkwaliteit je concentratieniveau aan en kan het voor andere gezondheidsproblemen zorgen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.

 

Ruimtes die je vooral goed wilt ventileren zijn de badkamer en keuken. In deze ruimtes wordt namelijk veel met warme lucht gewerkt, wat voor condens kan zorgen. En hierdoor kun je weer problemen met vocht en schimmel krijgen. Want een gemiddelde familie produceert wel 10 liter vocht per dag. Dus je zal vast begrijpen dat goede ventilatie hierbij belangrijk is.

Jouw huis beter ventileren

Wil je jouw huis snel beter ventileren? Dan kun je beginnen met het openzetten van ramen in de keuken open te zetten tijdens het koken en eten. En natuurlijk in de badkamer wanneer je gaat douchen. Het is ook goed om regelmatig alle ramen in je huis eens kort open te zetten. In de winter kan dit een groot verschil maken in de kwaliteit van de lucht in huis.

Maar wil je het op de lange termijn in orde hebben. Dan kun je beter investeren in beter ventilatie. Denk hierbij aan een afzuigventilator boven je keuken, mocht je deze nog niet hebben. Zorg er wel voor dat je deze ventilator goed blijft onderhouden. Want door vuil uit de lucht van het koken, kan het makkelijk verstopt raken.

Daarnaast moet er ook een ventilator worden geïnstalleerd in de badkamer. Zorg dat je de ventilator laat draaien tijdens het douchen of wanneer je in bad gaat. En laat het nog even nadraaien wanneer je klaar bent. En zo kun je in de rest van je huis nog meer ventilatie plaatsen. Heb je bijvoorbeeld veel last van vocht in andere ruimtes van je huis? Denk dan eens na om eventueel je gehele huis beter te ventileren. Mogelijk zal je moeten investeren in een systeem. Maar dit kan uiteindelijk voor veel voordelen zorgen.

Over de auteur

Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.